15 Ноември 2019петък06:34 ч.

Момчил Неков се срещна с лекари от Силистра

автор:Дума

visibility 465

Кандидатът за кмет на община Силистра Момчил Неков се срещна с лекари от Многопрофилната болница за активно лечение – Силистра и от Градската поликлиника. Лекарите обясниха ситуацията в МБАЛ с това, че отвън сградите са ужасни, отделенията изглеждат добре и въпреки че не разполагат с най-модерната техника, специалистите, които работят там, са високо квалифицирани. Проблем обаче е, че тези квалифицирани специалисти бягат от града, защото заплатите им са твърде ниски, а условията за работа – недостатъчно добри. Голяма част от персонала е в пенсионна възраст, но заради недостиг на лекари и медицински сестри, продължават да работят, обясниха те. Според лекарите, ситуацията е много по-страшна и тревожна, отколкото изглежда отстрани. Кадровата криза е силно осезаема и това ще стане видно за всички до една година, когато ще е твърде късно, за да се спаси болницата, споделиха още лекарите. По думите им освен липсата на персонал, пациентите също намаляват всяка година заради лошите условия в болницата, въпреки клиничните пътеки. Липсват например средства за вътрешна мрежа за газификация на сградите. В АГ отделение има една единствена тоалетна, която трябва да използват всички пациенти деца и техните родители, казаха още силистренските лекари.
За да се справят с тази тежка ситуация, лекарите и Момчил Неков обсъдиха възможни решения. В краткосрочен план, за да бъдат привлечени лекари и медицински сестри,  Неков се ангажира с финансиране на специализации и курсове за повишаване на квалификацията от общината,  настаняване в общински жилища и договори за финансиране на студенти. Може да се открие и специалност за подготовка на медицински сестри във филиала на Русенския университет, който се намира в Силистра. Трябва да се инвестира в закупуването на модерна медицинска техника, както и да се кандидатства по проекти за енергийна ефективност, обясни кандидатът за кмет.
Тези мерки трябва да се вземат много спешно, за да могат жителите на община Силистра, техните деца и родители да продължат да се лекуват в МБАЛ – Силистра, а не да  изминават стотици километри при всеки болничен симптом, защото всеки един е потенциален пациент, заключи Момчил Неков.

БНБ не допуска отрицателни лихви по депозити на гражданите

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 220

Бизнесът очаква 10 на сто по-малко инвестиции

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 220

Предлагат по-висок акциз за цигарите

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 220

На свободния пазар токът за бита с 30% по-скъп

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 220

Прага иска промени на договора за НАТО

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 220

Ердоган към Тръмп: Готови сме за нова страница със САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 220

Примирие между Израел и палестинци

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 220

Русия призна Анес за временен президент на Боливия

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 220

Пицомани

автор:Евгени Гаврилов

visibility 110

/ брой: 220

Ако...

автор:Лозан Такев

visibility 98

/ брой: 220

Каракачанов иска, ГЕРБ и ВМРО не дават

visibility 141

/ брой: 220

Двама чужденци създават... най-българската картина

автор:Петра Ташева

visibility 88

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ