24 Януари 2021неделя21:59 ч.

Модерни без найлон

/ брой: 164

автор:Альона Нейкова

visibility 319

Много известни личности изявиха подкрепата си на кампанията на БНТ "Найлонът не е на мода - имаме и друг избор" и декларираха, че ще ходят на пазар само с платнени торбички. Разбира се, екоинициативата е похвална. Стига повече обикновени хора да й повярват или поне да й обърнат внимание. Защото "звездната" подкрепа на подобна кауза може да предизвика и обратен ефект, като се има предвид, че малцина от ВИП персоните наистина ходят до кварталния супер, камо ли с торбички от лесно разградими или текстилни материали в джоба.
Нарастващата употреба на найлона в какви ли не области от живота ни наистина се превръща в проблем, но той като че ли се осъзнава предимно от екоактивистите. Хората толкова са свикнали с торбичките от полиетилен, че забравят или просто не знаят каква вреда нанасят те на природата. Стряскащи кадри, излъчвани от БНТ и други медии, от време на време напомнят за последствията, за огромните щети, причинявани от найлона. Той може да се види навсякъде - по земята, във въздуха, по храстите и дърветата, в реките и уличните канавки...
Не е за пренебрегване и фактът, че полиетиленът се произвежда от невъзобновяеми природни ресурси, каквито са суровият петрол, природният газ или въглищата. Учените обаче не са напълно категорични за колко стотици години се разграждат полиетиленовите торбички. Затова в 25 на сто от държавите по света са взели мерки срещу тях - или са ги забранили, или ги събират в специални контейнери и ги рециклират, или ги облагат с допълнителен данък. У нас също от тази есен правителството планира да въведе такса, която ще нараства през следващите 4 години. Като надеждата е пликчетата да поскъпнат толкоз, че хората да спрат да ги купуват. Според производителите обаче вдигането на цената на найлоновите торбички няма до доведе до намаляване на употребата им, а само ще увеличи нерегламентирания внос. Както се получи след поскъпването на цигарите, например. Затова, добре е да се разчита на прекия финансов механизъм, който при българина действа по-бързо от всичко, но е най-добре всеки сам да осъзнае колко и защо е важно да пазим природата.
Премахването на вредния найлон не трябва да бъде само временна медийна инициатива, а да се превърне в перманентна кауза. При това в нея най-дейно участие да вземат не само "звездите". Защото за някои те са модели на подражание, но за други появата им в екоклип може да се сметне за лицемерие в името на пиара. Време е каузата да влезе в кварталните магазинчета, в които освен найлонови торбички, други не могат да се намерят. Да не говорим за големите търговски вериги, които ги използват с рекламна цел.
В някои страни памучните торби отдавна се превърнаха в задължителен моден аксесоар, който може да се купи навсякъде. Затова дори се търсят по-редки модели, произведени преди десетина години. За мнозина текстилните чанти са станали символ на социален статут, който като че ли отвежда хората на друго стъпало в еволюцията ни. Стига да го искат. Но май е крайно време да влезем и ние в крак с модата...

Жълт код за силен вятър в понеделник

автор:Дума

visibility 57

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 597

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 15

Датата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 16

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 668

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 846

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 817

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ