24 Юни 2021четвъртък08:15 ч.

Позиция

МО закъснява със закона за резерва

Обстановката в страната, включително икономическа и финансова, подсказва, че въпросът не бива да се отлага

/ брой: 184

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 2536

Има основания да се твърди, че правителството се е отказало от приемането на законопроекта за резерва на Въоръжените сили. Поне за тази година. Документът не фигурира в приетата от министрите законодателна програма за втората половина на 2011 г. Там, що се отнася до МО, те са записали единствено законопроекта за военното разузнаване, който трябва да бъде внесен в Министерския съвет през този месец.
Законопроектът за резерва на Въоръжените сили беше предвиден за внасяне в Министерския съвет още на 20 април. Проектът обаче беше готов на 20 май и публикуван в сайта на министерството. Единственото му засега обществено обсъждане бе на 14 юни във Военна академия "Георги С. Раковски". През втората половина на май министърът на отбраната Аню Ангелов изрази увереност, че до края на юни законопроектът ще бъде внесен в Народното събрание. Идеята беше законът за резерва да влезе в сила от 1 януари 2012 г. Финансовата му обосновка е около 30-35 млн. лв. на година.
На този етап проектът си стои на сайта на МО. Второ обществено обсъждане, както бе обещано на първото през юни, все още не се е състояло. Преди няколко дни на среща в Ямбол министър Ангелов каза, че не бърза с този закон. Имаме, посочи той, около 130 хиляди души с военна подготовка, което ни позволява да изпълняваме определени задачи.
Обстановката в страната, включително икономическата и финансовата, обаче подсказва, че този въпрос не бива да се отлага. Кризата, респективно невъзможността държавата да дава големи заплати на военните, по принцип е удар срещу професионалната армия, каквато е нашата. Според някои експерти, ако тази ситуация продължава или се задълбочи, ще бъде необходим по-голям брой резервисти за попълване на армията при необходимост. А в проекта е записано: "Доброволният резерв е предназначен за комплектуване на: военните формирования от Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната с личен състав за изпълнението на задачи по отбраната на страната в мирно време, по време на кризи и при обявяване на извънредно положение; военните формирования от въоръжените сили с личен състав за участие в операции и мисии извън територията на Република България в мирно време; структурите на териториалния резерв с личен състав в мирно време при обявяване на бедствено положение."
Напоследък свикнахме с

примерите от Гърция

Агенциите предават следното: кабинетът "Папандреу" обмисля да увеличи воената служба заради проблеми с окомплектоването на военните поделения. В. "Вима" пише, че този въпрос стои на масата и че се обсъжда да бъде увеличена военната служба (сега тя е 9 месеца), тъй като страната изпитва финансови затруднения и в армията не могат да бъдат назначени професионални войници. В. "Та неа" се позовава на компетентен източник от Министерството на отбраната, който казал, че ведомството е решило да преразгледа срока на военната служба заради възникналите проблеми с набирането на младежи за поделенията. Това се дължи на факта, че намаляването на срока на военната служба от 12 на 9 месеца в армията преди време бе извършено без необходимото планиране и проучване, смята изданието.
Министърът на отбраната Панос Беглитис е разпоредил част от сега влизащите в казармите да бъдат разпределени в другите два рода войски, където срокът на военната служба е 12 месеца. Под знамената през август и септември са повикани около 22 хиляди наборници, но се очаква в казармите да се явят не повече от 13 хиляди, пише в. "Та неа".
Гърците са добре. Имат си наборна армия, но и тя им създава затруднения при попълването на поделенията. При нас връщането към

всеобщата военна служба не стои на дневен ред

бе категоричен министър Ангелов. Поводът за неговото изявление са някои гласове, които настояват това да се случи. Те изразяват тревога за способностите на армията за надеждна защита на териториалната цялост на страната. Точно резервът е отговорът на техните притеснения. Това налага своевременното приемане на закона. Да се надяваме, че той не е включен в законодателната програма на правителството за втората половина на годината, защото има готовност всеки момент да бъде внесен в Министерския съвет. Противното не е радващо! Дори и да разполагаме със 130 хиляди подготвени във военно отношение българи, въпросът остава открит. Вместо на всяко заседание правителството да прехвърля безвъзмездно войскови имоти на областни управители, общини и ведомства, нека да разрешава по-бързо този проблем, който е изключително важен за националната ни сигурност.


По време на природни бедствия и аварии, както и в кризисни ситуации, резервът е особено важен за държавата
Снимка БГНЕС

Съюзът на съдиите поиска оставката на ВСС

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 119

Борисов купил китайски респиратори на тройни цени

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 119

Партия изнудва избиратели в Смолян

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 119

Евростат: Храната в България е скъпа, алкохолът - евтин

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 119

КЕВР се оправда за цената на водата

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 119

Съдът спря смяната на шефовете на "Автомагистрали"

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 119

Нови правила при онлайн поръчки извън ЕС

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 119

Британски кораб провокира Русия

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 119

Лидери на каталунските сепаратисти, помилвани от Мадрид

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 119

Ахмети преговарял за смяна на химна на РСМ

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 119

ООН вещае пагубни климатични промени

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 119

Пак свинско със зеле

автор:Ева Костова

visibility 117

/ брой: 119

Георги Кадиев "хвърли ръкавица" на Красимир Вълчев

автор:Таня Глухчева

visibility 155

/ брой: 119

Най-дългият ден

автор:Лозан Такев

visibility 129

/ брой: 119

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ