30 Октомври 2020петък04:46 ч.

Мнозинството утвърди кариерните бонуси във ВСС

/ брой: 186

автор:Юлия Кулинска

visibility 265

Управляващото мнозинство реши да пренебрегне мотивите на президента Румен Радев срещу въвеждането на т.нар. "кариерни бонуси" в съдебната система и преодоля ветото му. След края на мандата си членовете на ВСС ще имат възможност да бъдат назначени на длъжност в органите на съдебна власт, която е с една степен по-висока от тази, която са заемали преди избирането им за членове на кадровия орган. "За" повторното приемане на текстовете гласуваха 149 депутати, "против" бяха 66, а въздържали се нямаше. 

Преодоляването на ветото премина без дебати в пленарната зала. Единствено зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Крум Зарков се изказа в подкрепа на президентското мнение. "От 2007 г. насам в НС се говори какво, как и къде ще работят членовете на ВСС след приключването на мандата им. Още през 2007 г. бе намерено най-логичното решение съдията да се върне на предишния си пост, а времето във ВСС да се счита за магистратски стаж. След това нещата се усложниха и бяха създадени кариерни бонуси за тези магистрати", припомни Зарков. Той изтъкна, че ВКС е сезирал КС по разпоредбата със съдебните бонуси с аргументи, които трудно могат да бъдат оспорени. Ветото на президента до голяма част се базира и на тях, то е конституционно мотивирано, коментира Зарков. Промяната е противоконституционна, нарушава принципа на разделение на властите, създава дискриминационни отношения и е приета с процедура, която не отговаря на правилника на НС, подчерта той. Зарков уточни, че тези "автоматични бонуси" до голяма степен демотивират действащите магистрати и са остро критикувани от тях.

Медиците отново с призив: Да се запазим здрави!

автор:Дума

visibility 99

Само хора на Гешев в европрокуратурата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 207

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 127

/ брой: 207

Съветите на левицата продължават секторните анализи

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ