07 Март 2021неделя15:16 ч.

Много ни били децата...

/ брой: 10

автор:Велиана Христова

visibility 411

За радост трябва да строим детски градини и училища, защото имаме много деца. Тази поредна глупост изрече премиерът ни завчера, тръбейки гръмко, че "в тази криза намерихме пари за образование". А всъщност се отпускат първите 2 млн. лв. от предвидените в бюджета 70 млн. лв. за тази година по съответната образователна програма. Рутинна процедура за отдавна определени пари. Ами че нали, ако не я изпълняват, ще трябва да обявят, че хазната е фалирала на 13-ия ден от новата година. 

Но не е само глупост, а е чист абсурд да се хвалиш, че парите се дават, защото "имаме много деца" - това в държавата с най-бърз демографски срив в ЕС, в която от 2010 г. досега родените са намалели от 75 500 на 61 500 годишно! А колко хиляди от тях са заминали по чужбините с родителите си! Въпреки въведеното задължително предучилищно образование питомците на детските градини са се стопили с 5300 за същите 10 години. А около 300 забавачки са закрити. Няма ли кой да каже на Борисов, че има НСИ и данните на националната статистика са безпощадни? Не децата ни са много, а детските градини са малко, понеже обилно ги закриваха, разграбваха, продаваха. При това забавачки днес не достигат само в София и няколко големи града, в които се е стекла едва ли не цяла България, понеже в другите селища поминъкът поголовно бе унищожен. В тези други селища деца няма и в момента общини продължават да закриват и разпродават на търг(!) училищни сгради. Защо ли не виждаме джипката тъдява? 

Колкото до парите за образование, бойковистите трябва да се сврат в миша дупка, а не да се тупат в гърдите. Защото по процент от брутния продукт, инвестиран за образование, те сринаха България на последно място в ЕС заедно с Румъния. Тя е единствената страна в Европа, която намали още процентът за образование от 2009 г. насам. За зла участ на това правителство, има и Евростат, чиято статистика също е безпощадна. Премиерът Бойко не е много по четенето, но кой наоколо ще дръзне поне да му отвори очите, като ще си ритне хляба? На него може само да му се ръкоплещи.

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 1567

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ