29 Март 2020неделя02:56 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Концертно изпълнение на "Прилепът" от Йохан Щраус-син

Петолиния

"Многая лета" за началото на новия сезон

Първата премиера в Националния музикален театър е през октомври - "Прилепът" от Йохан Щраус-син

/ брой: 185

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 748

С тържествен водосвет на сцената беше открит новият театрален сезон на Музикалния театър. "Нека вдъхновението ни съпътства и новият сезон да е по-добър от предходния изключително успешен за нас сезон!", пожела директорката на Музикалния театър Марияна Арсенова. Отец Александър Лашков, който отслужи тържествения водосвет, пожела успешен и благодатен нов сезон на Музикалния театър и на Балет "Арабеск". "Не е достатъчно да говорим на човека простичко, трябва да развълнуваме душата му. Изкуството, което правите, е наистина вълнуващо, голямо и носи силен етичен заряд!" - с тези думи отец Лашков благослови театъра и хората, които работят в него.

Музикалният театър ще посрещне официално публиката на 29 септември от 17 ч. с концерта-спектакъл "Влез в моя сън" в чест на 60-ия юбилей на своя главен диригент Юли Дамянов. Предстоят и други юбилейни концерти и на солисти на театъра. За новия сезон театърът направи подобрения на седалките на балкона за по-добра видимост. Така зрителите ще могат да се наслаждават на любимите си постановки, дори и от последния ред на балкона, научи ДУМА от София Стойчева, експерт ВО на Музикалния театър.

Балет "Арабеск" откри вчера новия си сезон с гала вечер, представена на откриването на 35-ото издание на "Аполония", където трупата на Боряна Сечанова получи Голямата награда на фестивала. 

Първата премиера за новия сезон на Музикалния театър е през октомври - на "Прилепът" от Йохан Щраус-син. За артистите и всички колективи на театъра предстоят усилени репетиции до премиерните дати 20, 25, 26 и 27 октомври. Новата постановка на "Прилепът" се поставя 100 години след началото на първата й премиера в България през 1919 г. в тогавашния "Свободен театър".

"Искаме да направим премиера, с която да поднесем подарък на нашата публика, разкри Марияна Арсенова, която е и режисьорка на новата постановка. Публиката ще види класически прочит на пиесата, в същото време ще й поднесем и нещо ново. Това са не само младите артисти на театъра, които ще играят в нея, но и изцяло нова визия, издържана с красота, с шега и с лекотата, с която се поставят всички оперетни заглавия на сцената на Музикалния театър." 

Навръх Нова година - на 31 декември, Музикалният театър за първи път ще посрещне публика със специално новогодишно издание на "Прилепът". Най-популярната оперета на Краля на валса традиционно се играе във всички големи оперни и оперетни театри по света в навечерието на новата година.

За първи път Музикалният театър ще има специална детска програма, в която от края на ноември до средата на декември ще се играят само детски спектакли - 13 на брой. През този период няма да има представления за възрастни. "Целта ни е не само да накараме младата публика да се почувства в един приказен свят, но и след време, като съвсем зряла, отново и отново да се връща в нашия театър", разкри замисъла на детската програма Марияна Арсенова.

През януари 2020 г. предстои премиерата на другото голямо заглавие от света на мюзикъла - "Цигулар на покрива". Режисьор на спектакъла ще бъде Небойша Брадич от Сърбия.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ