24 Март 2019неделя19:22 ч.

Снимка Гергана Дамянова

Младежкият театър чества Стефан Мавродиев

Именитият актьор разказва за очарованието на професията си в пиесата "Аз, Фойербах"

/ брой: 50

автор:Дума

visibility 370

Премиерата на спектакъла "Аз, Фойербах", посветен на 75-годишнината на Стефан Мавродиев, е днес, 14 март, и на 22 март от 19 ч. в камерната зала. В ролята на Фойербах се превъплъщава доайенът на Младежкия театър "Николай Бинев"  Стефан Мавродиев. Пиесата разказва за актьор, който след 7 години пауза се завръща на театралната сцена, за да се яви на кастинг за желана от него роля пред великия режисьор Летау. Господин Летау обаче закъснява, а Фойербах е посрещнат от неговия млад асистент. 

Подготвяйки се за последния си шанс да бъде отново на сцената, Фойербах показва всичко, на което е способен, разказвайки със страст и остроумие за очарованието на професията на актьора, за света зад кулисите, за магията на театъра. И за своите успехи, разбира се. Дали обаче тези 7 години не са били времето, през което театърът и светът са продължили напред, а Фойербах не е? Във въображението му се разиграва "нечувано, покъртително, грандиозно представление! Безкрайната драма за величието и нищожеството на човека!", но достатъчно ли е всичко това, за да се завърне Фойербах на сцената?

Автор на пиесата е прочутият германски писател, драматург и режисьор Танкред Дорст. Той е автор на над 50 пиеси и носител на множество престижни награди, включително "Герхарт Хауптман" (1964), "Тукан" (1969), Мюнхенската почетна културна награда за лица с международно признание и културни постижения и наградата "Георг Бюхнер" - най-престижното отличие за немскоезична литература (1990). Преводът на пиесата е дело на Мила Паспаланова. Режисьор на спектакъла е директорът на Младежкия театър  Владимир Люцканов, режисирал множество представления. Сценографията е дело на Венелин Шурелов, отличен с "Аскеер" и "Икар" за сценография. Композитор на музиката е Петър Дундаков, удостоен с множество награди и номинации. Той отново е част от екипа на Младежкия театър след успешната си работа в спектаклите "Еквус" и "Петел". Освен Мавродиев, участват и Ахмед Юмер, и Живка Ганчева, научи ДУМА от Младежкия театър "Н. Бинев".

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1486

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 438

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 472

/ брой: 56