04 Август 2020вторник06:08 ч.

Младежите в София са свидетели на насилие почти всеки ден

автор:Дума

visibility 68

Дискусия на тема "Принципите на олимпизма срещу разединението, езика на омразата и зависимостите" се проведе в София. В нея участваха социални работници и младежи от центрове за настаняване от семеен тип, съобщава БНР.

Събитието беше подкрепено от Министерството на младежта и спорта и Столичната община, а фокусът беше върху насилието в обществото и начините за преодоляването на агресията сред младите хора чрез спорт.

Според проучване, поръчано от организаторите на дискусията, проведено сред младежи между 15 и 29 години в края на юни, над 75% от младите хора в столицата са били свидетели на насилие, а повече от половината от тях са свидетели на насилие веднъж на няколко дни и дори всеки ден. Това е и причината акцентът на дискусията да бъде поставен върху преодоляването на агресията при младите, било то вербална или физическа, казва организаторът на беседата Борис Ангелов от сдружение „Екопрограма“. Той определи ситуацията като тревожна. Цитира и друго проучване, според което над 50% от младите хора имат психически проблеми, а над 10% от тях имат психически заболявания. Това показва колко голям е проблемът, коментира Ангелов.

Спортът е доказан метод за канализирането на негативната енергия, която може да доведе до агресия, в позитивна, а олимпийският принцип изисква преди всичко победа над себе си, смята Ангелов.

Олимпизмът не е свързан само с олимпиадите и спорта, а идеята, че хората трябва да намират в съперничеството приятелство, че победата не е на всяка цена. Нормално е в обществото, в което живеем, принципът на конкурентността да е основен, но това не трябва да превръща хората във врагове и да ги изпълва с негативна енергия, а да се превръща в стимул за развитие, коментира специалистът.

По време на дискусията бяха обсъдени проблеми като агресията в социалните мрежи и медиите, като беше акцентирано върху нереалния свят и начина на живот, който често се представя като бляскав, но и какъвто в действителност не е. Това поражда чувства на завист, която често избива в агресия, обясниха социалните работници, а учениците споделиха примери от собствения си опит.

Борисов радва администрацията с 30% скок на заплатите

автор:Дума

visibility 5

Търсят кой е записвал Борисов

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 147

Половината българи не одобряват Гешев

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 147

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 147

В АПИ още не знаят колко са опасните мантинели

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 132

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 142

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ