Здраве
Митове за храните
/ брой: 225
Мит: Яйцата с кафяви черупки са по-добри за хората с диабет, отколкото яйцата с бели.
Яйцата с кафяви черупки и яйцата с бели черупки имат еднаква хранителна стойност. Цветът на черупките зависи от породата на кокошката, която ги снася. Яйцата съдържат много витамини и минерали (като витамини Д и B12 и рибофлавин), те са отличен източник на протеини и са само около 80 калории, казва Мелиса Кинстлингер. Тя е директор на програмата за диабет и хранене в Северозападната болница в Балтимор, САЩ, и е с над 20 години опит като сертифициран обучител по управление на диабета и повече от 25 години опит като амбулаторен диетолог. Работи с възрастни с диабет тип 1 или тип 2 и бременни с гестационен диабет. Кинстлингер опровергава и други митове за храненето на хората с диабет.
Мит: Морската сол е по-здравословна от трапезната.
И морската, и трапезната сол имат една и съща хранителна стойност - около 2400 мг натрий на чаена лъжичка. Единствената разлика е как те се обработват. Морската сол се произвежда от изпарена океанска или морска вода, или солена езерна вода с минимална обработка, така че все още има някакво минерално съдържание, което й придава аромат и цвят. Трапезната сол, добивана от подземни находища, се обработва по-силно и съдържа добавки, които предотвратяват струпването й. Хранително двата вида сол са еднакви. Истинските заместители на солта са от калиева сол, но тя често има горчив, метален вкус. "Бих насърчила хората с диабет да се опитват да поддържат приема на натрий до 1500 мг на ден", казва Кинстлингер. "Например можете да замените студена зърнена култура със старомоден овес, който съдържа нула милиграма натрий", препоръчва специалистка.
Мит: Трябва да измиете сурово месо, за да елиминирате бактериите.
Готвенето на храна при правилната температура е това, което убива бактериите. Измиването на сурово месо или домашни птици преди готвене не се препоръчва, тъй като бактериите в соковете могат да замърсят кръстосано други храни, съдове и повърхности. Някои бактерии са толкова "привързани" към месото, че не могат да бъдат измити.
По отношение на консумацията на месо Кинстлингер препоръчва на хората с диабет "да избират месо с етикет 90% или повече постно". И още: "Отстранете кожата от пилешкото месо. Печете на скара или леко го сотирайте". Горчица на сандвича с пуешко, вместо майонеза, а за десерт - чаша ягоди, вместо ягодов сладолед, препоръчва специалистката.