23 Септември 2019понеделник23:03 ч.

Министър Вълчев реже частната фирма на учители в СМГ

МОН се усети, че ставащото от години в гимназията е за прокурор

/ брой: 165

автор:Велиана Христова

visibility 434

Образователният министър Красимир Вълчев най-сетне предприе реално действие срещу незаконните практики в Софийската математическа гимназия. Той поиска да се прекрати провеждането от частна фирма на учители от гимназията на курсове за подготовка на кандидати за прием в гимназията от V клас и е изпратил на 22 август писмо до директора на елитното училище Антоан Тонев, съобщи Офнюз. Министърът настоява обучението да се прави от самата СМГ, а не от частната фирма "СМГ учители" ООД. Чрез фирмата преподават учители от гимназията, затова напливът към нея е голям, а присвояването от нея на името СМГ е "нерегламентирана приватизация". Освен това фирмата ощетява бюджета на училището, което би трябвало да си осигурява приход от таксите за обучение. Курсовете се реализират изцяло с ресурси на СМГ и следва да носят приходи именно на гимназията, а не на частни лица и да се разходват в полза на учащите се и работещите в училището, казва Вълчев. Ощетен е бюджетът на училището и се приватизира името му, обобщава той. 

Министърът препоръчва порочната практика да се прекрати и курсовете да се организират от и за сметка на СМГ. Случващото се е предпоставка и за опорочаване на конкурсите за прием в СМГ, както стана и тази година. "При несъобразяване с препоръката ще сезираме финансово-контролните органи", категоричен е Вълчев в писмото си. 

Стар е конфликтът около това кой да има контрол върху парите от курсове в СМГ. През есента на 2017 г. ДУМА писа подробно за скандала в училището. Членове на настоятелството, които са учители в СМГ, се опълчиха срещу тогавашния директор Антони Стоянов, който беше сезирал МОН, че 4-5 души от настоятелството решават кой от колегите им да води курсове за подготовка на кандидати за гимназията, те събират в сметка на настоятелството таксите от децата и разпределят приходите, а не самата СМГ. Такава практика е категорично незаконна. По онова време в училището се сблъскаха два протеста на учители и родители - "за" Стоянов и "против" него. В крайна сметка регионалното управление на МОН обаче освободи от длъжност директора, който сигнализира за закононарушенията. Оттогава на няколко пъти учители и родители от СМГ се оплакаха пред отговорните институции, пред прокуратурата и пред медиите, че едни и същи учители от СМГ чрез частно сдружение правят курсове за кандидат-гимназисти, пишат задачите за приемния конкурс и реализират приема. Медиите писаха, но РУО, МОН и прокуратурата не взеха мерки за прекратяване на порочната и незаконна практика. Трябваше да се разчуе пак за далавери в СМГ и за опорочен конкурс тази година, та да се вземат най-сетне някакви мерки, коментират родители на ученици в гимназията, които познават перипетиите през годините досега.

С над 340 мерки Мая Манолова ще променя София

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 182

Президентът призова българите в САЩ да се завърнат

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 182

Лекари алармират за липсващо лекарство за онкозаболявания

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 182

Белгия забранява старите дизели

автор:Дума

visibility 76

Всеки втори държавен лев похарчен на вятъра

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 182

Всяка четвърта фирма у нас се страхува от фалит

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 182

Фалшиви стоки за 740 млн. евро са задържани в ЕС

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 182

Транспортна стачка ще блокира Гърция

автор:Дума

visibility 52

Конгресът крои нов импийчмънт срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 182

Иран освобождава британския танкер

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 182

НАТО: Русия ни пречи в Черно море

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ