20 Февруари 2020четвъртък07:04 ч.

Министър Вълчев реже частната фирма на учители в СМГ

МОН се усети, че ставащото от години в гимназията е за прокурор

/ брой: 165

автор:Велиана Христова

visibility 862

Образователният министър Красимир Вълчев най-сетне предприе реално действие срещу незаконните практики в Софийската математическа гимназия. Той поиска да се прекрати провеждането от частна фирма на учители от гимназията на курсове за подготовка на кандидати за прием в гимназията от V клас и е изпратил на 22 август писмо до директора на елитното училище Антоан Тонев, съобщи Офнюз. Министърът настоява обучението да се прави от самата СМГ, а не от частната фирма "СМГ учители" ООД. Чрез фирмата преподават учители от гимназията, затова напливът към нея е голям, а присвояването от нея на името СМГ е "нерегламентирана приватизация". Освен това фирмата ощетява бюджета на училището, което би трябвало да си осигурява приход от таксите за обучение. Курсовете се реализират изцяло с ресурси на СМГ и следва да носят приходи именно на гимназията, а не на частни лица и да се разходват в полза на учащите се и работещите в училището, казва Вълчев. Ощетен е бюджетът на училището и се приватизира името му, обобщава той. 

Министърът препоръчва порочната практика да се прекрати и курсовете да се организират от и за сметка на СМГ. Случващото се е предпоставка и за опорочаване на конкурсите за прием в СМГ, както стана и тази година. "При несъобразяване с препоръката ще сезираме финансово-контролните органи", категоричен е Вълчев в писмото си. 

Стар е конфликтът около това кой да има контрол върху парите от курсове в СМГ. През есента на 2017 г. ДУМА писа подробно за скандала в училището. Членове на настоятелството, които са учители в СМГ, се опълчиха срещу тогавашния директор Антони Стоянов, който беше сезирал МОН, че 4-5 души от настоятелството решават кой от колегите им да води курсове за подготовка на кандидати за гимназията, те събират в сметка на настоятелството таксите от децата и разпределят приходите, а не самата СМГ. Такава практика е категорично незаконна. По онова време в училището се сблъскаха два протеста на учители и родители - "за" Стоянов и "против" него. В крайна сметка регионалното управление на МОН обаче освободи от длъжност директора, който сигнализира за закононарушенията. Оттогава на няколко пъти учители и родители от СМГ се оплакаха пред отговорните институции, пред прокуратурата и пред медиите, че едни и същи учители от СМГ чрез частно сдружение правят курсове за кандидат-гимназисти, пишат задачите за приемния конкурс и реализират приема. Медиите писаха, но РУО, МОН и прокуратурата не взеха мерки за прекратяване на порочната и незаконна практика. Трябваше да се разчуе пак за далавери в СМГ и за опорочен конкурс тази година, та да се вземат най-сетне някакви мерки, коментират родители на ученици в гимназията, които познават перипетиите през годините досега.

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ