25 Май 2020понеделник13:59 ч.

Минираните трудови полета

/ брой: 129

автор:Ева Костова

visibility 1797

76 624 нарушения на трудовото законодателство са регистрирали за 4 месеца тази година инспекторите у нас. Най-много са тези по неспазените изисквания за здравословни и безопасни условия на труд. Ако раздели човек нарушенията на месеците, горе-долу се получава бройката 19 000, а на дните - близо по 3420 нарушения всеки божи ден.
Потенциалните убийци дебнат всеки ден всеки нает в тази държава. Стоят като дамоклев меч над главите им. И да кажеш, че не са предотвратими - не са. Понякога са въпрос най-вече на подминавани норми, регламентиращи организацията на една дейност, а цифрата им е стряскаща - 32 396, или 69 на сто от общия брой на тази група нарушения. Заетите с печалба и рентабилност повече собственици и работодатели нехаят за обучение и инструктаж на работниците и служителите, оценка на риска, хигиена на труда и т.н.
През другото време умуват как да натъманят пари за заплати, как да ги забавят повечко, как да скрият договори на принципа: "Държавата лъже нас, ние лъжем нея". А всички вкупом - работещите. Около отпуските и почивките, извънредната работа, пък все още витае мъгляванита на Андромеда и макар миризмата да идва от главата на рибата, и трудовите инспектори трудно се оправят в батака, наречен трудовоправни взаимоотношения. Дето нито закон ги лови, нито МОТ и международните профсъюзни организации могат да ги уплашат. Нашите синдикати правят и тези внезапни проверки, констатират, плашат, стачки подкрепят. Всуе! После солидарно един ден в годината проявяват своята почит за всички онези, загинали на работното място.
Пътят към дома за много от работещите минава през минираните полета на условията на труд вече години наред. Обещанията за тяхната сигурност чрез инвестиции за тяхно благо, си остават на хартия. Да влага в човешките ресурси обеща силно и кабинетът на ГЕРБ. В резултат - човешките ресурси намаляват, кабинетът обаче продължава да си бае за по-висока производителност. Иначе няма да има по-високи заплати. На това народът му вика: "На гол тумбак пищови!".
Инспекторите продължават да си отчитат толкова и толкова предписания, принудителни административни мерки, спрени машини и съоръжения, наложени глоби, съставени актове. Даже има и подадени сигнали до прокуратурата. Вършат си работата, вярно. Но често всичко свършва в нечие чекмедже "за сведение".
Дали това може да върне бащата на едно дете, отишъл да работи за хляба му?

Като светлина ще потъна...

автор:Елена Алекова

visibility 497

/ брой: 96

Не погубвайте българския език!

автор:Любомир Калев

visibility 924

/ брой: 96

Датата

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ