29 Септември 2020вторник22:23 ч.

Минираните трудови полета

/ брой: 129

автор:Ева Костова

visibility 1852

76 624 нарушения на трудовото законодателство са регистрирали за 4 месеца тази година инспекторите у нас. Най-много са тези по неспазените изисквания за здравословни и безопасни условия на труд. Ако раздели човек нарушенията на месеците, горе-долу се получава бройката 19 000, а на дните - близо по 3420 нарушения всеки божи ден.
Потенциалните убийци дебнат всеки ден всеки нает в тази държава. Стоят като дамоклев меч над главите им. И да кажеш, че не са предотвратими - не са. Понякога са въпрос най-вече на подминавани норми, регламентиращи организацията на една дейност, а цифрата им е стряскаща - 32 396, или 69 на сто от общия брой на тази група нарушения. Заетите с печалба и рентабилност повече собственици и работодатели нехаят за обучение и инструктаж на работниците и служителите, оценка на риска, хигиена на труда и т.н.
През другото време умуват как да натъманят пари за заплати, как да ги забавят повечко, как да скрият договори на принципа: "Държавата лъже нас, ние лъжем нея". А всички вкупом - работещите. Около отпуските и почивките, извънредната работа, пък все още витае мъгляванита на Андромеда и макар миризмата да идва от главата на рибата, и трудовите инспектори трудно се оправят в батака, наречен трудовоправни взаимоотношения. Дето нито закон ги лови, нито МОТ и международните профсъюзни организации могат да ги уплашат. Нашите синдикати правят и тези внезапни проверки, констатират, плашат, стачки подкрепят. Всуе! После солидарно един ден в годината проявяват своята почит за всички онези, загинали на работното място.
Пътят към дома за много от работещите минава през минираните полета на условията на труд вече години наред. Обещанията за тяхната сигурност чрез инвестиции за тяхно благо, си остават на хартия. Да влага в човешките ресурси обеща силно и кабинетът на ГЕРБ. В резултат - човешките ресурси намаляват, кабинетът обаче продължава да си бае за по-висока производителност. Иначе няма да има по-високи заплати. На това народът му вика: "На гол тумбак пищови!".
Инспекторите продължават да си отчитат толкова и толкова предписания, принудителни административни мерки, спрени машини и съоръжения, наложени глоби, съставени актове. Даже има и подадени сигнали до прокуратурата. Вършат си работата, вярно. Но често всичко свършва в нечие чекмедже "за сведение".
Дали това може да върне бащата на едно дете, отишъл да работи за хляба му?

Румен Радев: Не съм снемал подкрепа от Корнелия Нинова

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 185

"Отровното трио" сезира ЕП как министри прикриват корупция

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 185

КНСБ предлага 300 лв. минимална пенсия и таван от 1400 лв.

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 185

Оттеглиха проекта за продажба на лекарства от машина

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 185

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 185

Турция няма да праща военни в Карабах

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 185

Чехия ще връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 185

Орбан иска оставката на зам-председателя на ЕК

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 185

Кратки новини

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 140

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 69

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 80

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 64

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ