13 Юни 2025петък12:00 ч.

Милош Форман на осемдесет години

/ брой: 49

автор:Дума

visibility 188

Един от най-известните съвременни чешки режисьори навърши 80 години на 18 февруари. По повод този забележителен юбилей Чешкият център в София е подготвил подборка от творби на режисьора под наслов "Форман - преди да излети". Ще бъдат представени филми, заснети през 60-те години на ХХ век. Прожекциите са в рамките на Международния филмов фестивал "София филм фест".
Милош Форман (р. 1932 г.) е най-известният в света режисьор от чешки произход. Завършва Пражката филмова академия (FAMU) и през 1963 г. дебютира като режисьор с лентата "Конкурс". Същата година прави и своята първа творба "Черен Петър", с която печели редица международни отличия. Още по-голям успех му носят "Любовта на русокосата" от 1965 г. и "Пожар, момичето ми" от 1967 г. След окупацията на Чехословакия от войските на Варшавския договор през 1968 г. Форман емигрира в САЩ, където продължава филмовото си творчество. Там заснема редица забележителни филми, получили много награди, най-известните от които са "Полет над кукувиче гнездо" и "Амадеус". И двата печелят наградата "Оскар".
Прожекциите ще бъдат в кино "Одеон" на 22 март от 18.30 ч. - "Черен Петър", на 23 март от 18.30 ч. - "Любовта на русокосата", и на 24 март от 16.30 ч. - "Пожар, момичето ми!".
 

Израел готов да удари Иран

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 106

Българска майка бяга от Северна Ирландия

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 106

Нападки между водещи сили в РС Македония

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 106

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 106

Принципно

автор:Ина Михайлова

visibility 0

/ брой: 106

Птеродактилите на прехода

автор:Александър Симов

visibility 0

/ брой: 106

Македонският цирей се разраства

visibility 2

/ брой: 106

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ