22 Февруари 2020събота03:45 ч.

Милка Христова: "Софийска вода" може да бъде натоварена със сериозни разходи

автор:Дума

visibility 223

Изправени сме пред хипотетичната възможност „Софийска вода“ да бъде натоварена със сериозни разходи, които ще се отразят на финансовите й показатели. За това предупреди в ефира на Радио "Фокус" зам.-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова.
По думите й всичко се свежда до взаимоотношения между концесионера на „Софийска вода“ и търговското дружество ВиК-Перник. Предлага се възмездно отпускане на водни количества от водоснабдителната система на София към тази на Перник. Коедо означава сключване на договор между „Софийска вода“ и ВиК-Перник, по силата на който „Софийска вода“ ще заплаща такса за водоползване на Министерството на водите, които постъпват от Белмекен към яз. Искър, което с други думи значи, че на пункта на Мало Бучино ще продават вода по цена, определена от КЕВР на ВиК-Перник. Това обаче поставя нови въпроси, смята Христова.
Съществува реалната опасност при липса на поети гаранции от страна на държавата, сумите, които ще бъдат заплатени от „Софийска вода“ и разходите, които ще бъдат направени, да не могат да бъдат платени от ВиК Перник. Заради лошото финансово състояние и почти търговския фалит, в който се намира пернишкото дружество.
Милка Христова обясни обаче, че първоначалните уверения, че концесионерът на „Софийска вода“ само ще осигури преминаване на водните количества, вече се трансформира в удобен търговски договор между две дружества.
Според заместник-председателя на СОС при този случай за „Софийска вода“ ще се формират големи загуби, които вероятно ще рефлектират и върху цената на водата за столичани. Христова посочи и конкретни предложения, чрез които държавата може да поеме отговорността си за гарантиране на платежоспособността на ВиК - Перник.
Държавата в лицето на МОСВ има 2 възможности: или да намали таксата за водоползване на „Софийска вода“ така, че да се преодолеят евентуални загуби, или да учреди банкова гаранция така, че при невъзможност на ВиК - Перник да плаща фактурираните води, те да бъдат плащани от министерството, респективно от държавата. В противен случай държавата се измъква суха от проблемите и вероятното увеличение на цената остава за софиянци, категорична бе Милка Христова.

Облаци и вятър в събота

автор:Дума

visibility 40

„Лафка“ фалира, затварят павилионите от утре

автор:Дума

visibility 245

Предлагат намаление на половина на стажа за отпуск

автор:Дума

visibility 126

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 36

Какво разказа Еl Periodico за Борисов

автор:Дума

visibility 185

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 1232

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 281

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 356

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ