01 Ноември 2020неделя04:13 ч.

Милиард души търсят работа

На света са му необходими нови 600 милиона работни места

/ брой: 20

автор:Дума

visibility 41

Мрачни са прогнозите на Международната организация на труда за състоянието на световната заетост. Според МОТ безработицата продължава да се намира на критично равнище и в скоро време тази тенденция няма да бъде преодоляна.
"Въпреки напрегнатите усилия на правителствата кризата с работните места не стихва. Един от всеки трима работници в света, според нашите оценки, това са 1,1 милиарда души, или е без работа, или живее в бедност - цитира Дни.ру генералния директор на Международната организация на труда Хуан Сомавия. Създаването на работни места в реалната икономика трябва да се превърне в основен приоритет".
Според прогнозите на организацията през 2012 г. броят на безработните в света ще нарасне с три милиона души. Освен това, ако темповете на ръст на световната икономика са под 2 процента, броят на безработните може да се увеличи още повече - до четири милиона души. Ако обаче държавите от еврозоната успеят бързо да намерят изход от дълговата криза, безработните ще нараснат само с един милион души.
В сравнение с предходната година прогнозата е по-песимистична, коментират авторите на доклада. През 2011 г. почти 75 млн. младежи не успяха да си намерят работа. Преди година това число беше по-високо, 77,6 млн. души, но все пак остава с 4 млн. души повече от предкризисните равнища. Процентът на безработица сред младежие на възраст 15-24 години достига 12,7 процента.
Международната организация на труда призова за по-тясна координация на данъчната и бюджетната политика, реформа и регулации за финансовия сектор, подкрепи за реалния ръст на икономиката.
По данни на МОТ сега в света има около 200 млн. безработни. За да се осигури социалната стабилност и устойчивия икономически растеж, ежегодно в света през следващото десетилетие трябва да се създават по 40 млн. работни места. Общо за десетилетието на света са необходими 600 млн. работни места. Но дори това да се случи, под линията на бедността ще останат 900 млн. души, които и в момента работят, но получават за труда си под 2 долара дневно.
Дори в световната икономика да се сбъднат само позитивните прогнози, показателят за безработица ще остава на около 6% до 2016 г.
Руският в. "Взгляд" обвързва доклада на МОТ с "неутешителната" прогноза на ООН, като преди дни световната организация предвиди голям икономически спад през 2012-2013 г. Доходите са в застой, безработицата е около 9%, търсенето е слабо. Тъй като все повече работници остават без работа продължително време, особено млади работници, квалификацията и опитът им се понижават, което уврежда допълнително икономическите перспективи.
Според Евростат безработицата в България през ноември е 10,9%, над средното за Европейския съюз ниво от 9,8 на сто.

Гърция затваря всичко, без магазини и училища

автор:Дума

visibility 201

Брутално нападение над църква във Виена

автор:Дума

visibility 347

Белгия затваря магазините, хората ще работят от вкъщи

автор:Дума

visibility 197

Над 800 са ранените при труса в Турция

автор:Дума

visibility 196

Датата

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ