25 Април 2019четвъртък19:09 ч.

ЕкоНомика

Ми(ни)стър 34%

/ брой: 28

автор:Димитър Събев

visibility 944

Един пресен законотворчески напън изпъква сред многобройните примери за обслужване на частни интереси от нашето правителство. Министерството на околната среда и водите предлага промени в Закона за биологичното разнообразие, отварящи царски порти за онези бизнесмени и групировки, които виждат в природата пачки за грабене. А министър Нено Димов затвърждава впечатлението, че начело на МОСВ стои не просто марионетка, чиито конци се дърпат от Големите Пари, а активен вредител. 

Предлаганите законови промени претендират за "нов подход за управление на мрежата "Натура 2000" в България", който се свежда до три основни точки: 1) поставя се огромна власт в ръцете на "еко" министъра; 2) бизнесът получава глас в управлението на защитените територии; 3) досадните екологични НПО-та се отстраняват от пътя. 

Европейската природозащитна мрежа "Натура 2000" заема 34% от територията на България. Нено Димов иска да се превърне в Национален орган за управлението й и така да определя - на практика, по свое усмотрение - начина, по който ще се ползва една трета от земята на България. 

Да, ще има Национален консултативен съвет за "Натура 2000", но съставът му ще се определя със заповед от министъра. Съветът ще включва "заинтересувани страни", най-вече организации на бизнесмени и собственици. Какви са интересите на бизнеса по отношение на природата? Не са ли да отпаднат всички екологични регулации, които ограничават паричния поток? С предлаганите от МОСВ промени онези, които виждат в ценните екосистеми бъдещи паркинги или хотели, ще имат глас в управлението на природозащитната мрежа.

За да не става объркване как министърът ще използва своите извънредни правомощия в зоните "Натура 2000", в мотивите към предлагания законопроект е записано: "забрани и ограничения... ще бъдат включвани само по необходимост и по преценка на министъра". Защото практиката показвала, че "подобна (забранителна) политика по-скоро създава негативно отношение в заинтересуваните страни към природозащитата". 

От изсечените гори до бетонираното Черноморие: дава ли нещо в нашата реалност основание да се твърди, че ако бъде освободен от забрани и ограничения, родният бизнес изведнъж ще замилее за природата? Дали по-скоро не щем да забраняваме, защото на някой инвеститор или местен феодал това може и да не му хареса?  

Би било възмутително, но все пак разбираемо, ако подобна законодателна инициатива идваше от икономическо министерство или строителна камара. Но фактът, че я предлага МОСВ, говори за пълен морален фалит. В едно нещо Димов е прав - нужен е нов подход: не само за "Натура 2000", а изобщо в организацията на природозащитата в България. Нужни са мерки, които да гарантират, че в бъдеще начело на "еко" министерството няма да застават екологични нихилисти. 

Екологичната култура на управляващите съвсем е деградирала. Не очаквайте от хора, които променят закони, за да им е по-лесно да осребряват природното наследство, да се грижат за бъдещето на България.

Голямото пътуване започва

автор:Дума

visibility 6

Развалят договорите с американските централи

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 80

"Локхийд Мартин" отваря ремонтна база за F-16 в България

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 80

Горивата ще поскъпват още

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 80

Брюксел разреши държавна помощ за суровото мляко

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 80

Първа среща между Путин и Ким

автор:Дума

visibility 0

Плашат Русия със "100 хил. тона" дипломация

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 80

Иран: Ще отговорим на санкциите

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 80

САЩ убиват повече цивилни от талибаните

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 80

Пазарният джихадизъм удари онкоболните

автор:Юри Михалков

visibility 220

/ брой: 80

Нюрнберг - светлина и сенки

автор:Ева Костова

visibility 141

/ брой: 80

Раздвоеният

автор:Ростислава Иванова

visibility 134

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ