24 Август 2019събота12:25 ч.

ЕкоНомика

Ми(ни)стър 34%

/ брой: 28

автор:Димитър Събев

visibility 1169

Един пресен законотворчески напън изпъква сред многобройните примери за обслужване на частни интереси от нашето правителство. Министерството на околната среда и водите предлага промени в Закона за биологичното разнообразие, отварящи царски порти за онези бизнесмени и групировки, които виждат в природата пачки за грабене. А министър Нено Димов затвърждава впечатлението, че начело на МОСВ стои не просто марионетка, чиито конци се дърпат от Големите Пари, а активен вредител. 

Предлаганите законови промени претендират за "нов подход за управление на мрежата "Натура 2000" в България", който се свежда до три основни точки: 1) поставя се огромна власт в ръцете на "еко" министъра; 2) бизнесът получава глас в управлението на защитените територии; 3) досадните екологични НПО-та се отстраняват от пътя. 

Европейската природозащитна мрежа "Натура 2000" заема 34% от територията на България. Нено Димов иска да се превърне в Национален орган за управлението й и така да определя - на практика, по свое усмотрение - начина, по който ще се ползва една трета от земята на България. 

Да, ще има Национален консултативен съвет за "Натура 2000", но съставът му ще се определя със заповед от министъра. Съветът ще включва "заинтересувани страни", най-вече организации на бизнесмени и собственици. Какви са интересите на бизнеса по отношение на природата? Не са ли да отпаднат всички екологични регулации, които ограничават паричния поток? С предлаганите от МОСВ промени онези, които виждат в ценните екосистеми бъдещи паркинги или хотели, ще имат глас в управлението на природозащитната мрежа.

За да не става объркване как министърът ще използва своите извънредни правомощия в зоните "Натура 2000", в мотивите към предлагания законопроект е записано: "забрани и ограничения... ще бъдат включвани само по необходимост и по преценка на министъра". Защото практиката показвала, че "подобна (забранителна) политика по-скоро създава негативно отношение в заинтересуваните страни към природозащитата". 

От изсечените гори до бетонираното Черноморие: дава ли нещо в нашата реалност основание да се твърди, че ако бъде освободен от забрани и ограничения, родният бизнес изведнъж ще замилее за природата? Дали по-скоро не щем да забраняваме, защото на някой инвеститор или местен феодал това може и да не му хареса?  

Би било възмутително, но все пак разбираемо, ако подобна законодателна инициатива идваше от икономическо министерство или строителна камара. Но фактът, че я предлага МОСВ, говори за пълен морален фалит. В едно нещо Димов е прав - нужен е нов подход: не само за "Натура 2000", а изобщо в организацията на природозащитата в България. Нужни са мерки, които да гарантират, че в бъдеще начело на "еко" министерството няма да застават екологични нихилисти. 

Екологичната култура на управляващите съвсем е деградирала. Не очаквайте от хора, които променят закони, за да им е по-лесно да осребряват природното наследство, да се грижат за бъдещето на България.

Пореден протест в Шишманци

автор:Дума

visibility 30

Честваме 142 години от Шипченската епопея

автор:Дума

visibility 43

Пожар край старото сметище на завод "Арсенал"

автор:Дума

visibility 1055

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 162

САЩ отварят консулство в Гренландия

автор:Дума

visibility 26

Тук изгря свободата на България!

автор:Дума

visibility 0

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 514

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 293

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 349

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ