22 Октомври 2019вторник09:21 ч.

ЕкоНомика

Ми(ни)стър 34%

/ брой: 28

автор:Димитър Събев

visibility 1254

Един пресен законотворчески напън изпъква сред многобройните примери за обслужване на частни интереси от нашето правителство. Министерството на околната среда и водите предлага промени в Закона за биологичното разнообразие, отварящи царски порти за онези бизнесмени и групировки, които виждат в природата пачки за грабене. А министър Нено Димов затвърждава впечатлението, че начело на МОСВ стои не просто марионетка, чиито конци се дърпат от Големите Пари, а активен вредител. 

Предлаганите законови промени претендират за "нов подход за управление на мрежата "Натура 2000" в България", който се свежда до три основни точки: 1) поставя се огромна власт в ръцете на "еко" министъра; 2) бизнесът получава глас в управлението на защитените територии; 3) досадните екологични НПО-та се отстраняват от пътя. 

Европейската природозащитна мрежа "Натура 2000" заема 34% от територията на България. Нено Димов иска да се превърне в Национален орган за управлението й и така да определя - на практика, по свое усмотрение - начина, по който ще се ползва една трета от земята на България. 

Да, ще има Национален консултативен съвет за "Натура 2000", но съставът му ще се определя със заповед от министъра. Съветът ще включва "заинтересувани страни", най-вече организации на бизнесмени и собственици. Какви са интересите на бизнеса по отношение на природата? Не са ли да отпаднат всички екологични регулации, които ограничават паричния поток? С предлаганите от МОСВ промени онези, които виждат в ценните екосистеми бъдещи паркинги или хотели, ще имат глас в управлението на природозащитната мрежа.

За да не става объркване как министърът ще използва своите извънредни правомощия в зоните "Натура 2000", в мотивите към предлагания законопроект е записано: "забрани и ограничения... ще бъдат включвани само по необходимост и по преценка на министъра". Защото практиката показвала, че "подобна (забранителна) политика по-скоро създава негативно отношение в заинтересуваните страни към природозащитата". 

От изсечените гори до бетонираното Черноморие: дава ли нещо в нашата реалност основание да се твърди, че ако бъде освободен от забрани и ограничения, родният бизнес изведнъж ще замилее за природата? Дали по-скоро не щем да забраняваме, защото на някой инвеститор или местен феодал това може и да не му хареса?  

Би било възмутително, но все пак разбираемо, ако подобна законодателна инициатива идваше от икономическо министерство или строителна камара. Но фактът, че я предлага МОСВ, говори за пълен морален фалит. В едно нещо Димов е прав - нужен е нов подход: не само за "Натура 2000", а изобщо в организацията на природозащитата в България. Нужни са мерки, които да гарантират, че в бъдеще начело на "еко" министерството няма да застават екологични нихилисти. 

Екологичната култура на управляващите съвсем е деградирала. Не очаквайте от хора, които променят закони, за да им е по-лесно да осребряват природното наследство, да се грижат за бъдещето на България.

Николай Радев: Ще работим с неправителствения сектор

автор:Дума

visibility 167

Младен Тимчев:Спортът има бъдеще в община Сандански

автор:Дума

visibility 133

Ива Вълчева: Няма да обещавам, а ще действам

автор:Дума

visibility 127

Борисов сравни "Турски поток" с политическа магистрала

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 202

Експерт: Инфлацията е по-висока от тази, която отчита НСИ

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 202

БДЖ пусна поръчка за 40 нови вагона за над 76 млн. лв.

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 202

300 кг колбаси с опасна бактерия са изтеглени от пазара

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 202

Нетаняху върна мандата за съставяне на правителство

автор:Дума

visibility 142

Британският парламент отказа да разгледа сделката за Брекзит

автор:Дума

visibility 171

В САЩ съдят фармацевти

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 202

Македонците ще гласуват на 12 април

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 202

Топ 5 на провалите на Фандъкова

автор:Деси Велева

visibility 301

/ брой: 202

Владимир Москов: Вратата ми винаги е отворена за хората

visibility 108

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ