26 Юли 2021понеделник18:40 ч.

Между здравето и числата

/ брой: 143

автор:Аида Ованес

visibility 1875

Стотици български деца се борят за живота си. Днес пишем за едно от тях. Още по-потискащи са числата за здравето на всички български деца - увеличава се броят им със злокачествени образувания. Все повече стават децата с наднормено тегло и държавата не предприема почти нищо срещу това. Близо половината тийнейджъри имат емоционални и поведенчески проблем. Обществото ни само чете числата, цъка с език и се пита "Какво поколение ще отгледаме?" И какъв ли имидж на нацията си изграждаме, след като ЦРУ прогнозира детска смъртност, по-висока от миналогодишната?
Вместо да се стреснат, управниците ни намаляват парите за здраве. Ама те щели били да свият административните разходи. Тъй де, като ги свият, срещу всеки пациент ще седи по един обезумял от бюрократщина служител в здравно заведение. А на всички ни е ясно, че орязването на парите няма да е само "за административните разходи", а ще се отрази на работата на лекарите, сестрите, на болниците. Изнервеният лекар може да прави само три неща - или да не е в състояние да върши работата, или да си иска "по други начини" подобаващо възнаграждение за труда, или просто да си потърси друга държава, която да го приеме подобаващо. Здравето на децата ни е застрашено, но не по генетични или физиологични причини, а заради липсата на визия (както се казва по съвременному) за детското здраве.
Ще бъде ли възможно и у нас да се провежда такава здравна политика, че децата в будна кома или децата с рак все по-малко да разчитат на дарителски кампании? Ще бъде ли възможно техните родители да са горди от това, че разчитат на собствената си държава, в чиято хазна внасят данъците и осигуровките си, и че тя е поела своя дял от отговорността за здравето?
Шансовете за положителен отговор на този въпрос застрашително намаляват през последните 11 месеца. Нещо повече: вместо лекарите да се грижат за здравето на нацията, с всеки изминал ден се сблъскват с ново неизпълнено обещание. Или както се казва на чист български: с нова лъжа.
А децата си с лъжи ли да лекуваме? Или да им обясним как да живеят между числата на статистиката и финикийските знаци...

Кацаров иска анекс към Националния рамков договор

автор:Дума

visibility 0

7 жертви в катастрофи у нас за 24 часа

автор:Дума

visibility 94

РЗИ-Благоевград с план за новата ковид вълна

автор:Дума

visibility 105

БНБ: Икономиката ще нарасне с 4,1% през 2021 г.

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 141

Енергийният холдинг с временен борд

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 141

Запазваме висок кредитен рейтинг и без Борисов

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 141

Държавната петролна компания пред закриване

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 141

Клиниките за COVID-19 отвориха отново в Гърция

автор:Дума

visibility 111

САЩ критикуват Скопие заради корупцията

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 141

По политиките ще ги познаете

автор:Валентин Георгиев

visibility 356

/ брой: 141

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ