И тази година цената на никулденския шаран върви средно за страната около 6-7 лв. за килограм. Това е и най-търсената риба за празника, според търговците. Чернокопът се предлага средно на цена от 6 лв - 7 лв. за кг. Най-скъпата риба остава калканът - цената му е около 30 лв. за кг.
В големите търговски вериги най-предлаганата риба отново е шаранът. Цената там е между 5,45 и 5,99 лв. за килограм. За тези, които нямат възможност да си го приготвят, се предлага и готово ястие - пълнен шаран, за около 28 лв. за кг.
Повечето риба, която се предлага на големия рибен пазар "Краснодар" в Бургас, не е българска, а е внос от Испания, Норвегия и Турция. Вносът обаче не смущава купувачите, защото заради изобилието и цената пада.
Още от миналата седмица инспекторите на ИАРА тръгнаха на проверки по рибните магазини и пазарите. Следи се дали не се предлага шаран, който е заловен от бракониери в езерата около Бургас.
"Най-вече шаранът наблюдаваме, тъй като има много риболовни стопанства, регистрирани при нас и рибата отговаря на изискванията за консумация. Нарушенията, на които попадаме най-често нямат документи за произход, защото има дребни търговци, които го набавят и я продават на нерегламентирани магазини, а по шосета и кьошета", заяви пред БГНЕС инспектор Никола Късев. Инспекторите на ИАРА проверяват и водоемите около Бургас за бракониери.
В момента в страните от ЕС не е задължително търговците да оповестяват кога е уловена рибата. Ето и няколко от показателите, които могат да ни подскажат дали рибата е прясна. На първо място е миризмата - прясната риба никога не мирише лошо, а се усеща мирис на море. Кожата трябва да изглежда влажна, леко лепкава и твърда при допир. Преседялата риба се познава по меката кожа, в която пръстите ни остават следи. Едни от най-разпространените начини за проверка са очите - те трябва да бъдат прозрачни, ясни и блестящи, а хрилете - розови или червени, но никога обезцветени или лепкави.