05 Август 2021четвъртък08:14 ч.

Места на паметта народна в Никопол

/ брой: 255

автор:Дума

visibility 1

За трети път на местата на паметта народна в Никопол засвидетелствахме признателност и почит  към делата на хиляди българи - просветители, въстаници, водачи, революционери, поборници, книжовници, наставници, писатели, поети, учители и първи читалищни дейци, който са вдъхвали вяра и водили българския народ по пътя към историческото възстановяване на българската държавност. Денят на народните будители събра никополчани вчера пред паметните плочи на никополските будители и епископ Филип Станиславов на Празника на духовното извисяване. Те са изградени по проекти на читалището с дарения от граждани и фирми. Кметът на община Никопол Емил Бебенов завърши вълнуващото си слово така: "И нека помним думите на писателката Свобода Бъчварова - "Народ, който има в речника си думата будител, е народ със силен дух и той не може да изчезне". Преди тържеството, организирано от читалището и Младежкия доброволчески център, изграден по проект на "Платформа АГОРА", се проведе среща с учители и читалищни дейци пенсионери, съобщи за ДУМА Николинка Христова, секретар на читалището в Никопол.
А членовете на клуб "Приятели на книгата" към библиотеката припомниха, че родният град на Тодор Балина - български болярин от 1596 г. на Никопол, "първи благородник на Никополския санджак" и ръководителите на Първото търновско въстание против османското иго през 1598 г., е длъжник на делото и паметта му. Ето какво пише папският пратеник Павел Джорджевич за него: "Господин Тодор Балина е пръв благородник в Никополския санджак, който се ползва с голямо влияние сред християните от тая страна поради благородния си произход и своето достойнство. Него турците го гледат в устата какво ще каже, а пашите го уважават твърде много и се допитват до него по всеки важен въпрос."

 

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 187

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 142

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 151

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ