10 Август 2020понеделник08:40 ч.

Златю Бояджиев, "Из Стария Пловдив"

Палитра

"Майстори" се събират в "Лоранъ"

Колекцията се показва за първи път пред публика

/ брой: 80

автор:Надежда Ушева

visibility 665

"Майстори" е живописна изложба на столичната галерия "Лоранъ", чието заглавие по недвусмислен начин въвежда в съдържанието й. Имената на авторите са Владимир Димитров-Майстора, Васил Стоилов, Златю Бояджиев, Иван Милев, Никола Танев, Иван Ненов, Борис Георгиев, Цанко Лавренов, Иван Пенков. Колекцията се показва за първи път пред публика.  

Васил Стоилов е представен с нежен детски портрет с фина тонална градация. В него прозрачно преливащите тонове и меките загатнати сенки оформят овала на детското лице и дават осезаема представа за прозрачната детска кожа. В допълнение използваната пастелна гама и контрастът й с лазурно-синята рокля постигат чистотата на детското излъчване. 

При портретите на Владимир Димитров-Майстора  негов обект на внимание са първият му братовчед Павел и съпругата му Траяна. Спомняме си замислените и меланхолични портрети на Павел в различни възрасти или знаковото произведение "Размисъл", за което е модел Траяна. В портрета избраният ракурс и предпочетеният формат - полуфигура, създават усещане за монументалност. Впереният в зрителя поглед, гордо вдигнатите глави и тъмната гама с няколко светлинни акценти засилват внушението за открити и силни хора.  

Друг е подходът на Никола Танев, който в пейзажа си използва светлината, за да открои преекспониран на слънце изглед от о-в Самотраки. В него скупчените една в друга къщи сякаш стават източник на светлина. Преобладаващите бели, охри, пясъчни и маслинени цветове изтъкават върволици от постройки, улички и хора от островното селище.  

В произведението си Борис Георгиев показва пасторално-идиличен пейзаж, в който се съдържат всички характеристики на иреалност. Майсторството на фините преходи е допълнено от използвания набразден ефект на основата като вид допълнително пластично изграждане. Ключова тема в творчеството на Златю Бояджиев са пейзажите от Стария град в Пловдив. Виждаме повтарящи се места, затвърдили се като устойчиви елементи в платната му - камбанарията на черквата "Св. св. Константин и Елена", Часовниковата кула, арменската църква. Изложбата продължава до 15 май в салона на ул. "Оборище" 16.

 

Военните помагат в гасенето на пожарите в Хасковско

автор:Дума

visibility 159

Екатерина Захариева си урежда пост в ЕС?

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 151

Родната тол система стана златна

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 151

Пандемията срина приходите в транспорта

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 151

Хората очакват да обеднеят още

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 151

Димитър Зоров: Сирене под 12 лева е със сухо мляко

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 151

Масови бунтове заляха ливанската столица

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 151

Русия обяви кога ще отвърне с ядрен удар

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 151

Тръмп се скара с ключов републикански спонсор

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 151

Комисията Скопие-София може да заседава през септемри

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 151

ДПС - Доган за пари и сеир

автор:Юри Михалков

visibility 317

/ брой: 151

Извинете се, г-н Борисов!

visibility 402

/ брой: 151

Учителят от Джулюница

автор:Лозан Такев

visibility 194

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ