20 Февруари 2020четвъртък00:01 ч.

Майки искат оставката на Сачева

БСП настоява Законът за личната помощ да не се отменя, а да се осигури финансиране

/ брой: 31

автор:Юлия Кулинска

visibility 1279

Майки на деца с увреждания обявиха началото на национален протест с искане за оставката на социалния министър Деница Сачева. Те настояват да се осигури финансиране на Закона за личната помощ и той да започне да действа. Според майките Сачева води медийна пропаганда срещу правото на децата им да имат по-нормален живот. 

Правителството иска да отмени Закона за личната помощ и да адаптира текстове от него в Закона за социалните услуги, който е отложен с шест месеца, заяви Корнелия Нинова след среща с майките. Тя определи политиката в областта на социалните услуги като пълен хаос.

"След дългата и тежка битка на майките на деца с увреждания парламентът прие Закона за личната помощ, но той не може да функционира пълноценно, тъй като правителството не осигури финансиране за прилагането му. По-лошото е, че правителството иска да го отмени и да адаптира текстове от него в Закона за социалните услуги, който е отложен с 6 месеца", заяви Нинова. По думите й става все по-ясно, че политиката в областта на социалните услуги, подпомагането на хора с увреждания и личната помощ е в пълен хаос, а потърпевши са децата с увреждания, майките им и техните близки.

Настояваме Законът за личната помощ да не се отменя, а да се осигури финансиране, така че да започне да действа нормално и майките, и децата им да почувстват това, обяви Нинова. Тя предложи Законът за социалните услуги да бъде обсъден на дискусия с участието на всички зантересовани лица. Нинова призова, докато трае отлагането на Закона за социалните услуги, всички парламентарни партии да обсъдят как може да бъде постигнато най-доброто в тази сфера.

Министър Сачева води медийна пропаганда срещу правото на нашите деца, постигнато с многомесечни протести, да имат по-нормален живот, заяви Вера Иванова от "Системата ни убива". Според нея, откакто Сачева е назначена за министър, разпространява лъжи и злепоставя майките и децата с увреждания по всякакъв начин. "Това е закон, който отпуска средства на база индивидуална оценка. Най-тежките случаи получават по-голяма подкрепа. Министър Сачева иска да премахне всичко положително в този закон без аргументи. Тя надмина Гьобелс", коментира Иванова.

"За първи път аз и моят син получихме справедлива оценка за неговите нужди и за моя труд, който полагам за него. Много хора, които бяха забравени, за първи път получиха помощ благодарение на Закона за личната помощ", обясни Нели Димитрова. "Министър Сачева изрече многократно лъжата, че заради Закона за личната помощ 13 хиляди души остават без асистенти. През последните 6-7 години, много преди да го има документът, тези хора отново бяха без помощ. Това е единственият закон, при който средствата стигат директно до човека в нужда без посредник", подчерта Димитрова.

Ако една оставка би донесла решение на проблемите, нямам нищо против да я подам, заяви по-късно Сачева. Тя подчерта, че Законът за личната помощ е обезпечен финансово. Сачева призна, че заради различни административни трудности и недоволства 2000 договора са прекратени по заявка на самите хора. Това, което не е обезпечено, са лица, които не попадат в този закон", обясни министърът.

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ