14 Април 2021сряда22:28 ч.

Майки искат оставката на Сачева

БСП настоява Законът за личната помощ да не се отменя, а да се осигури финансиране

/ брой: 31

автор:Юлия Кулинска

visibility 2520

Майки на деца с увреждания обявиха началото на национален протест с искане за оставката на социалния министър Деница Сачева. Те настояват да се осигури финансиране на Закона за личната помощ и той да започне да действа. Според майките Сачева води медийна пропаганда срещу правото на децата им да имат по-нормален живот. 

Правителството иска да отмени Закона за личната помощ и да адаптира текстове от него в Закона за социалните услуги, който е отложен с шест месеца, заяви Корнелия Нинова след среща с майките. Тя определи политиката в областта на социалните услуги като пълен хаос.

"След дългата и тежка битка на майките на деца с увреждания парламентът прие Закона за личната помощ, но той не може да функционира пълноценно, тъй като правителството не осигури финансиране за прилагането му. По-лошото е, че правителството иска да го отмени и да адаптира текстове от него в Закона за социалните услуги, който е отложен с 6 месеца", заяви Нинова. По думите й става все по-ясно, че политиката в областта на социалните услуги, подпомагането на хора с увреждания и личната помощ е в пълен хаос, а потърпевши са децата с увреждания, майките им и техните близки.

Настояваме Законът за личната помощ да не се отменя, а да се осигури финансиране, така че да започне да действа нормално и майките, и децата им да почувстват това, обяви Нинова. Тя предложи Законът за социалните услуги да бъде обсъден на дискусия с участието на всички зантересовани лица. Нинова призова, докато трае отлагането на Закона за социалните услуги, всички парламентарни партии да обсъдят как може да бъде постигнато най-доброто в тази сфера.

Министър Сачева води медийна пропаганда срещу правото на нашите деца, постигнато с многомесечни протести, да имат по-нормален живот, заяви Вера Иванова от "Системата ни убива". Според нея, откакто Сачева е назначена за министър, разпространява лъжи и злепоставя майките и децата с увреждания по всякакъв начин. "Това е закон, който отпуска средства на база индивидуална оценка. Най-тежките случаи получават по-голяма подкрепа. Министър Сачева иска да премахне всичко положително в този закон без аргументи. Тя надмина Гьобелс", коментира Иванова.

"За първи път аз и моят син получихме справедлива оценка за неговите нужди и за моя труд, който полагам за него. Много хора, които бяха забравени, за първи път получиха помощ благодарение на Закона за личната помощ", обясни Нели Димитрова. "Министър Сачева изрече многократно лъжата, че заради Закона за личната помощ 13 хиляди души остават без асистенти. През последните 6-7 години, много преди да го има документът, тези хора отново бяха без помощ. Това е единственият закон, при който средствата стигат директно до човека в нужда без посредник", подчерта Димитрова.

Ако една оставка би донесла решение на проблемите, нямам нищо против да я подам, заяви по-късно Сачева. Тя подчерта, че Законът за личната помощ е обезпечен финансово. Сачева призна, че заради различни административни трудности и недоволства 2000 договора са прекратени по заявка на самите хора. Това, което не е обезпечено, са лица, които не попадат в този закон", обясни министърът.

Борисов си отива

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

Бутафорна пиар акция на Ревизоро погази екозабрани

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

3500 дка дюни са станали частни

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

Заради пандемията с над 10% са поевтинели наемите в столицата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 73

Хората не знаят за задължителните дистанционни водомери

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 73

Агросекторът у нас е с най-голям отлив на работници в ЕС

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 73

МЗХГ се сети да бори мора по пчелите

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 73

ЕС спира договорите за някои ваксини

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 73

Човек на Заев подаде оставка заради скандали

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 73

Дания ще депортира сирийски бежанци

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 73

Кратки новини

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 73

Чао!

автор:Валентин Георгиев

visibility 43

/ брой: 73

Почти катарзис

автор:Лозан Такев

visibility 109

/ брой: 73

Социалните бомби, заложени от ГЕРБ

автор:Ева Костова

visibility 155

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ