20 Октомври 2021сряда13:19 ч.

Майдан и в Куба?

/ брой: 133

автор:Таня Глухчева

visibility 618

На Острова на Свободата избухнаха най-масовите протести от 1994 г. насам. Хиляди хора излязоха на улиците в различни градове. Причината - влошаване на икономиката и недостиг на храна, ток и ваксини. Отново по вина на САЩ. В края на миналия век, когато СССР се разпадна, а американците наложиха ембарго, Фидел Кастро излезе сред народа си, за да го успокои, и завърши с думите: "Куба на никого не се моли! Пред никого не пада на колене! Заедно ще се справим със ситуацията!"

Днес революционерът го няма. Президент е Мигел Диас-Канел. Към вече съществуващите проблеми се добавя и пандемията. Тук се сблъскваме с интересен случай. Страната се справи блестящо с овладяването на първата вълна. Здравеопазването в държавата е едно от най-добрите в света. Местните учени разработиха собствена ваксина и кубински лекарски екипи бяха изпращани в чужбина да помагат, включително и в Европа. Изведнъж, от нищото, се появява огнище на втора вълна и този път положението излиза извън контрол. Куба веднага заема място сред страните с голям брой заразени. Появяват се проблеми с недостиг на ваксини, болнични легла... Ей така, изведнъж...

Случаят вече се интернационализира. Позиции, от една страна, изказаха Русия, Венецуела и Мексико, а от друга - САЩ, ЕС и Бразилия. Първата група е против външната намеса в Куба. Втората явно залага на кубински майдан. Достъпът до интернет и социалните мрежи улеснява разпространението на всякакви новини - истински и фалшиви. Предишният лидер Раул Кастро даде повече свободи и достъп до информация, но от капиталистическия свят. Отдавна са известни апетитите на САЩ към островната държава, сега обаче те вече губят терен - с Венецуела се провалиха, а Южна Америка постепенно започна да почервенява. Въпросът е дали Куба, без фигури като Че Гевара и Фидел Кастро, ще се противопостави на кубинския майдан?

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 285

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 286

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 288

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ