05 Август 2020сряда22:28 ч.

Красимир Вълчев обяви какви промени подготвя ведомството му

Матурата в 7 клас ще е по всички основни предмети

/ брой: 120

автор:Деси Велева

visibility 433

Националното външно оценяване в седми клас вече няма да е само по математика и български език и литература, а ще включва всички основни предмети като химия, физика, биология, география, история. Отново ще има два изпита, но те ще са интегрирани - в този по математика ще се включват и задачи по природните науки, а в изпита по БЕЛ ще има въпроси и по обществени науки. За подготвяната промяна МОН загатна още през февруари, но сега тя ще стане факт с промени в нормативни документи. Новият формат на изпита ще влезе в сила през учебната 2022-2023 г. и на него ще се явят децата, които сега ще бъдат в пети клас. 

Останалите промени, подготвяни от МОН, са свързани с липсата на време за усвояване на учебния материал. Затова се предвижда увеличение на часовете по математика с по половин час на седмица в прогимназиалния етап. Това се налага, тъй като в 5 и 6 клас материалът бил много, нямало време за упражнения, учителите "препускали", а учениците се демотивирали. От часовете по география, по физика, химия и биология пък ще отпадне излишна фактология, която се заучава, вместо да се отдели повече време за придобиване на умения. Предлага се нов предмет - "Дигитални технологии и креативност" в 5-7 клас, който да надгражда "Компютърното моделиране" от 3 и 4 клас. Изучаването на новия предмет ще доведе до отхапването на часове по чужд език с половин учебен час на седмица. Предметът "Околен свят" в начален етап сменя името си на "Родинознание".

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 148

Туроператорите остават в протестна готовност

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 148

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 149

140 полицаи са ранени при безредиците в Портланд

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 149

Кайро спря преговорите за етиопската ВЕЦ

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 119

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ