22 Януари 2021петък08:58 ч.

Красимир Вълчев обяви какви промени подготвя ведомството му

Матурата в 7 клас ще е по всички основни предмети

/ брой: 120

автор:Деси Велева

visibility 879

Националното външно оценяване в седми клас вече няма да е само по математика и български език и литература, а ще включва всички основни предмети като химия, физика, биология, география, история. Отново ще има два изпита, но те ще са интегрирани - в този по математика ще се включват и задачи по природните науки, а в изпита по БЕЛ ще има въпроси и по обществени науки. За подготвяната промяна МОН загатна още през февруари, но сега тя ще стане факт с промени в нормативни документи. Новият формат на изпита ще влезе в сила през учебната 2022-2023 г. и на него ще се явят децата, които сега ще бъдат в пети клас. 

Останалите промени, подготвяни от МОН, са свързани с липсата на време за усвояване на учебния материал. Затова се предвижда увеличение на часовете по математика с по половин час на седмица в прогимназиалния етап. Това се налага, тъй като в 5 и 6 клас материалът бил много, нямало време за упражнения, учителите "препускали", а учениците се демотивирали. От часовете по география, по физика, химия и биология пък ще отпадне излишна фактология, която се заучава, вместо да се отдели повече време за придобиване на умения. Предлага се нов предмет - "Дигитални технологии и креативност" в 5-7 клас, който да надгражда "Компютърното моделиране" от 3 и 4 клас. Изучаването на новия предмет ще доведе до отхапването на часове по чужд език с половин учебен час на седмица. Предметът "Околен свят" в начален етап сменя името си на "Родинознание".

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 15

Байдън върна САЩ в Парижкия екодоговор

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 15

Унгария регистрира ваксината "Спутник V"

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 247

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 280

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 268

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 194

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ