01 Март 2021понеделник19:48 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

Кметовете на Гоце Делчев и Самоков Владимир Москов (вдясно) и Владимир Георгиев (в средата) са сред знаковите за левицата представители в НСОРБ

Масово ще вдигат местните данъци и такси

Националното сдружение на общините ще избере ново ръководство на 25 февруари, да е балансирано и разумно, призова Донка Михайлова

/ брой: 239

автор:Ростислава Иванова

visibility 889

Данъчните оценки на имотите ще се вдигнат през 2021 г., което ще доведе до масово увеличение на данъка върху недвижимите имоти и такса смет. Това съобщи кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Даниел Панов на среща на новоизбраните кметове с правителството. Догодина ще бъдат изготвени нови критерии за определяне на данъчните оценки на имотите и вероятно това ще доведе до ръст на плащанията на следващата година, обясни той, без да се ангажира с колко ще е увеличението. Ще се актуализира и районирането, което също влияе на данъчната оценка. Промените обаче не означавали, че навсякъде ще има по-високи оценки и по-скъпи данъци.

Екоминистърът Нено Димов обяви, че вдигането на таксата за депониране, плащана от общините, които не са намалили отпадъците си, ще се увеличи с по-малко от планираното и вместо 95 лв. на тон ще е 69 лв. Сега таксата е 57 лв. Таксата ще се увеличава с по 13 лв. през 2021 г. и през 2022 г., уточни Димов. Ще се променят и критериите, при които се плаща пълният й размер.

НСОРБ отбеляза 23 години от създаването си с първо национално съвещание след местните избори. Присъстваха всички 255 общински кметове с председателите на общинските съвети, парламентарната шефка Цвета Караянчева, вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на регионалното развитие, околната среда, екологията, образованието и на труда.  

На 25-26 февруари ще бъде избрано ново ръководство на НСОРБ. В речта си дългогодишният кмет на Троян и зам.-председател на сдружението Донка Михайлова от БСП настоя за разумен и балансиран избор. "Много е важно да продължим традициите да бъдем заедно в представляването на интересите на общините пред законодателната и изпълнителната власт и международните институции. Това невинаги е лесно - има неща, които ни разделят като партийна ангажираност, разнопосочни интереси на малки и големи общини и острите спорове за финансирането от държавата. Но ни обединява най-важното - общите интереси на българските граждани и защитата на местното самоуправление", отбеляза социалистката. Тя отчете, че НСОРБ има представители в 189 междуведомствени органи - консултативни съвети, комитети за наблюдение, комисии и работни групи с над 400 представители от 130 общини.

"Малките градове имат малко финансиране, но големи мечти за по-добро бъдеще, в което младите се завръщат и създават семейства", заяви новият кмет на Дряново Трифон Панчев. Младият социалист отправи апел за единство, като цитира видния дряновец Майстор Кольо Фичето: "Не градете дувари, които да ви разделят, градете мостове, които да ви обединяват".

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 1002

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ