20 Септември 2020неделя23:12 ч.

Маркират месо от рискови региони с диамант и кръст

Продукцията ще може да се продава само на българския пазар

/ брой: 153

автор:Дума

visibility 538

Диамант с кръст занапред ще показва проверено, качествено прясно месо, което обаче е добито от ферми, разположени в район, където е открита опасна болест по животните. Печатът ще гарантира на потребителите, че самите ферми и продуктите им не са засегнати от заболяването. Такова месо ще е предназначено само за консумация на българския пазар. Това предвижда нова Наредба за здравните изисквания към животните, публикувана от министерството на земеделието за обществено обсъждане.

"И до момента имаше подобен диамант, който се слагаше на подобно здраво месо, което идва от район с регистрирано заболяване. Новото е, че в диаманта вече ще се слага и кръст, защото това се изисква от нова евродиректива", поясниха от ведомството. Оттам твърдят, че това месо е абсолютно безопасно за консумация, но европравилата не позволявали то да напуска страната. Подобни диаманти в момента се поставят за български млечни стоки, които са произведени от мляко, което не покрива евростандартите. В България около 40% от суровото краве мляко не покрива изискванията на ЕС за соматични клетки и микроорганизми. Евронормата е до 100 000 микроорганизми на милилитър, а на соматичните клетки - до 400 000 на мл. Въпросната част от българското сурово мляко многократно го завишава. То може да се консумира само у нас.

Запазва се и занапред изискването за качествено прясно месо, което не е от рисков регион, да се поставя елипсовиден печат с широчина 6,5 cm и височина 4,5 cm. В горната му част се вписват името или ISO код на страната с главни букви. В центъра му е ветеринарният регистрационен номер на предприятието. В долната част - една от следните двойки инициали: CE, EC, EF, EG, EK, EY, ES, EU, ER, EB или WE. Трябва да има и информация, съгласно която ветеринарният лекар, извършил проверката на месото, може да бъде идентифициран. Потребителите най-често виждат тези печати, когато купуват агнешки бутове или цели агнета за Великден и Гергьовден.

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 538

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 700

/ брой: 179

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 22

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 141

Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 31 милиона

автор:Дума

visibility 108

Над 200 000 починали от коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 368

Как търпим това десет години?!

visibility 1128

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 540

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 813

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ