19 Април 2024петък17:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Маркират месо от рискови региони с диамант и кръст

Продукцията ще може да се продава само на българския пазар

/ брой: 153

автор:Дума

visibility 880

Диамант с кръст занапред ще показва проверено, качествено прясно месо, което обаче е добито от ферми, разположени в район, където е открита опасна болест по животните. Печатът ще гарантира на потребителите, че самите ферми и продуктите им не са засегнати от заболяването. Такова месо ще е предназначено само за консумация на българския пазар. Това предвижда нова Наредба за здравните изисквания към животните, публикувана от министерството на земеделието за обществено обсъждане.

"И до момента имаше подобен диамант, който се слагаше на подобно здраво месо, което идва от район с регистрирано заболяване. Новото е, че в диаманта вече ще се слага и кръст, защото това се изисква от нова евродиректива", поясниха от ведомството. Оттам твърдят, че това месо е абсолютно безопасно за консумация, но европравилата не позволявали то да напуска страната. Подобни диаманти в момента се поставят за български млечни стоки, които са произведени от мляко, което не покрива евростандартите. В България около 40% от суровото краве мляко не покрива изискванията на ЕС за соматични клетки и микроорганизми. Евронормата е до 100 000 микроорганизми на милилитър, а на соматичните клетки - до 400 000 на мл. Въпросната част от българското сурово мляко многократно го завишава. То може да се консумира само у нас.

Запазва се и занапред изискването за качествено прясно месо, което не е от рисков регион, да се поставя елипсовиден печат с широчина 6,5 cm и височина 4,5 cm. В горната му част се вписват името или ISO код на страната с главни букви. В центъра му е ветеринарният регистрационен номер на предприятието. В долната част - една от следните двойки инициали: CE, EC, EF, EG, EK, EY, ES, EU, ER, EB или WE. Трябва да има и информация, съгласно която ветеринарният лекар, извършил проверката на месото, може да бъде идентифициран. Потребителите най-често виждат тези печати, когато купуват агнешки бутове или цели агнета за Великден и Гергьовден.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ