10 Август 2020понеделник08:06 ч.

Мандатността отпадна, но само за общини с под 10 хиляди души

/ брой: 40

автор:Юлия Кулинска

visibility 22

Делегатите на 49-ия конгрес на БСП промениха частично устава на партията, свързан основно с подредбата на кандидатските листи. Това беше нужно, за да се приведе той в съответствие с Изборния кодекс и с потребностите на партийнополитическата практика. ДУМА припомня, че предложеният на делегатите на конгреса проект за допълнение и изменение на устава беше обсъден на 10 февруари т.г. от НС на БСП. До провеждането на форума постъпиха десетки предложения за промени от отделни социалисти, от основни партийни организации и дискусионни клубове. Част от тях бяха обсъдени и приети от комисията по подготовка на промените, които бяха докладвани от председателката й Румяна Сидерова.
Една от предизвестените промени беше, че мандатността, тоест условието, че даден човек може да заема ръководен пост само два мандата последователно, падна. Промяната обаче важи само за общини с население под 10 хиляди души. Мотивът за нея беша фактът, че в по-малките градове е по-трудно да се набира членска маса и ръководен състав.
Делегатите прецизираха и записаха допълнителни детайли в членовете на устава, които се засягат отношенията между областните и общинските организации при редене на листи и определяне на техните водачи. Националният съвет на БСП си запазва правото да определя водачите на листи и местата на коалиционните партньори и гражданската квота в тях.
В чл. 54 е записано ясно, че подреждането на избраните кандидати в листи за съответните органи на властта се извършва с решение от общинските или градските конференции, които се утвърждават от НС. Подреждането на листите за народни представители става с предложение на областните или градските съвети на БСП, като окончателното подреждане също се извършва с решение на НС. Кандидат-листите за президент, вицепрезидент и евродепутати също се подреждат от пленума на левицата. В крайна сметка след направените разяснения текстът бе гласуван без напрежение. В него се казва: "НС е компетентният орган, съгласно Изборния кодекс, който подрежда и издига окончателно кандидатските листи".
Извън предложенията на комисията по устава тях обаче изненадващо председателят на БСП в Ямбол Румен Банков успя да прокара текст, който забранява на напусналите по собствено желание или изключени заради присъединяване към друга партия, ако се върнат в БСП, да се кандидатират за публични длъжности - кметове, общински съветници, депутати, евродепутати от БСП, за 2 мандата на конгреса, тоест 8 години. Това реално ще засегне повече местните избори, отколкото националните, където, маскирани като "гражданска квота", председателят може да наложи свои кандидати, уточни Банков.
 С промени в устава се уреждат и взаимоотношения в рамките на общинските и градски конференции в посока на възможността те да бъдат свиквани в по-малък от определения сега едномесечен срок по важни въпроси. Това може да стане в срок от минимум 7 дни, който позволява при определени обстоятелства те да бъдат свиквани, за да бъдат вземани спешни решения. С друга промяна се делегира правото на градските конференции да решават определени въпроси от тяхната компетентност да бъдат възложени на общинските и градски съвети при екстремни ситуации. Номинираните за изборни длъжности на общинско, районно и градско ниво трябва да имат не по-малко от от година непрекъснат партиен стаж за времето преди издигането на канидатурата им. Кандидатите за НС и ОПКК пък трябва да са били членове на БСП 2 години непрекъснато, преди да бъдат номинирани, е записано още в устава на БСП.
 

Военните помагат в гасенето на пожарите в Хасковско

автор:Дума

visibility 12

Екатерина Захариева си урежда пост в ЕС?

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 151

Родната тол система стана златна

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 151

Пандемията срина приходите в транспорта

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 151

Хората очакват да обеднеят още

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 151

Димитър Зоров: Сирене под 12 лева е със сухо мляко

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 151

Масови бунтове заляха ливанската столица

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 151

Русия обяви кога ще отвърне с ядрен удар

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 151

Тръмп се скара с ключов републикански спонсор

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 151

Комисията Скопие-София може да заседава през септемри

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 151

ДПС - Доган за пари и сеир

автор:Юри Михалков

visibility 142

/ брой: 151

Извинете се, г-н Борисов!

visibility 159

/ брой: 151

Учителят от Джулюница

автор:Лозан Такев

visibility 97

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ