03 Февруари 2023петък15:41 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С. В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С.

Малко познати страници от живота на Иван Вазов

/ брой: 251

автор:Продрум Димов

visibility 2745

"Неканоничният Вазов" е най-новото издание на Катя Зографова, което наскоро предложи столичното издателство "Изток-Запад". Името на тази талантлива авторка навлезе доста стремително в българското литературно пространство през последните 15-ина години с появата на "Многоликата българка", "Любовен архив", "Никола Вапцаров. Преоткриване" и други заглавия, които намериха радушен прием в читателските среди. Най-новото й произведение - "Неканоничният Вазов", се състои от девет студии върху различни теми, свързани с житейското и творческото дело на големия народен поет. В нея авторката не си е поставила за цел да ни отвежда към неоценимото му класическо наследство, а ни прави съпричастни на някои интересни и любопитни страници, голяма част от които са малко познати в средите на широката общественост.
Зографова ни пренася в атмосферата и на уникалното приятелство на Вазов с Константин Величков. Неговите първи страници ни отвеждат в Цариград, където през 1872 г. двамата млади българи се срещат за пръв път. И това неподозирано запознанство ще даде сетне и своите благодатни плодове, които ще обогатят осезаемо националното ни следосвободително литературно и духовно битие.
В книгата си Катя Зографова, струва ми се, съвсем съзнателно, е посветила значителен брой страници на интимния живот на Вазов. В своята изследователска работа Зографова винаги се опира на конкретни и достоверни източници, факти и документи, пренебрегвайки унизителния комерсиален подход при оценка на културно-историческото наследство. Тя не прави капитал от различни влюбвания на поета, а подчертано обективно и компетентно анализира тяхното отражение и въздействие в богатото му творческо битие. В случая поставя в центъра на старателните си наблюдения преди всичко голямата му и продължителна интимна връзка с Евгения Марс, която го дарява с много обич и топлина, творческа енергия в продължение на 15 години, до внезапната му и неочаквана смърт през 1921 г.
Книгата е обогатена с интересен документален, мемоарен материал, с редки фотографии, някои от които се публикуват за първи път, факсимилета на ръкописи, автографи и посвещения.
-----------
Премиерата на книгата е днес от 17 ч. в читалище "Христо Ботев" в Пазарджик.

С 31% поевтинява природният газ

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 22

Братята Велчеви купиха швейцарско поделение на руската VTB Bank

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 22

Компенсациите за скъпия ток - до края на март

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 22

Протести на половин милион британци

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 22

Жозеп Борел осъди побоя над Пендиков

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 22

Испания повишава минималната заплата

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 22

САЩ стопират Косово за Съвета на Европа

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 22

Без примирение

автор:Таня Глухчева

visibility 126

/ брой: 22

Проф. Андрей Пантев: Войната в Украйна може да прерасне в световна

автор:Дума

visibility 942

/ брой: 22

На истината й е тясно, ако й надянат военен мундир

автор:Симеон НИКОЛОВ

visibility 539

/ брой: 22

Георги Георгиев: Опитваме да бъдем остров на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 499

/ брой: 22

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ