01 Ноември 2020неделя03:34 ч.

Протестът се организира от Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива, съобщи Пламен Стоянов от организацията

Малки търговци на горива на протест с жълти жилетки

Недоволството им е срещу новия закон за горивата

/ брой: 4

автор:Дума

visibility 2044

Протести по примера на френските "жълти жилетки", които да изкарат хора по улиците на големите български градове и да блокират граничните пунктове, готвят през тази седмица от Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива, съобщи вчера Пламен Стоянов, член на управителния съвет на сдружението. Собствениците на малки бензиностанции и превозвачи на горива на този етап отказват да заявят точен ден, за да имало изненада. 

Причината е предстоящото влизане в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Законът предвижда регистрационен режим за фирмите, продаващи на едро и дребно горива, както и ежегодно обезпечение до 500 хил. лв. за петролните бази и складове. Необходимите гаранции за всяка бензиностанция са 20 хил. лв., превозвачите на течни горива ще трябва да предоставят обезпечение от 3 хил. лв. за всяка цистерна. От 200 до 500 хил. лв. е задължителната банкова гаранция или депозит за дружествата, които се занимават с дистрибуция и пълнене на бутилки с втечнен газ.

"Хората са отчаяни и вече не издържат, борят се за хляба си. Отчаяните хора са готови на всякакви действия", коментира по-рано Симо Симов, говорител на сдружението, в което членуват около 100 фирми. "За първия протест сме подготвили над 1000 жълти жилетки", каза Симов. Сдружението в момента полага усилия да осъществи контакт с френските "жълти жилетки", за да получат тяхната подкрепа на място при провеждането на протестите.

"Протестът ни не е политически. Искаме да кажем на хората, че не само бизнесът ще пострада, ще пострадат и потребителите", каза Симов. Положихме много усилия да спрем този несправедлив лобистки закон, който поражда огромен монопол, каза той. "В крайна сметка виждаме, че институциите не реагират. Затова решихме, че ще започнем протестни действия, като излезем на улицата до пълното спиране на закона. Отправяме призив към държавните институции, президент, премиер, Народно събрание, омбудсман за спиране на закона и отлагането му. Ще настояваме омбудсманът Мая Манолова да внесе пред Конституционния съд този закон", каза той.

"Сивата икономика, която се оценява на един милиард лева годишно, работи в сектора чрез нелегален внос или фиктивен износ. Ние нито произвеждаме, нито изнасяме горива и няма как да сме генератор на сивата икономика", оспорва Симов аргументите за приемането на закона.

Гърция затваря всичко, без магазини и училища

автор:Дума

visibility 201

Брутално нападение над църква във Виена

автор:Дума

visibility 347

Белгия затваря магазините, хората ще работят от вкъщи

автор:Дума

visibility 197

Над 800 са ранените при труса в Турция

автор:Дума

visibility 196

Датата

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ