13 Август 2020четвъртък18:11 ч.

Магистралата е новата единица за мярка у нас

Ако нямаш нищо общо с полагането на километри асфалт, ниската ти заплата е оправдана

/ брой: 170

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 1483

По-големите заплати са оправдани там, където има какво да се открадне. Тази логика е не само интересна, но и впечатляваща. Лошо става обаче, когато се превърне в политика. У нас това предстои да се случи или вече се случва. След поредния финансов скандал премиерът Борисов оправда вдигането на заплатите на чиновниците единствено в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. По този повод Бойко Борисов бе много конкретен и подготвен за отговор: "Логиката ми е, че просто на пазара проджект мениджър, който да ти ръководи проект за 1,5 млрд. евро, каквато е АМ "Струма" и да му предложиш 700 лв. пари, би дошъл само човек, който иска да открадне."
Така в България магистралата започва да се превръща в единица мярка за всичко. Изглежда, че ако нямаш нищо общо с полагането на километри асфалт, си много по-малко отговорен и това, което вършиш, не е толкова важно. Новата единица мярка е в състояние да сложи на втори план доста по-значими за нацията ни въпроси, като образованието и възпитанието на децата ни, грижата за старите хора, медицинското осигуряване и редица други дейности, които имат отношение към ценностите на Европа. Там по-малко може да се открадне. Дори доста ентусиасти дават от себе си, превръщайки се в спонсори на това, от което получават заплата. И понеже не въртят милиарди, ниските им заплати са оправдани.
Все още не е ясно докъде може да ни доведе новата единица мярка за принос към държавата. За някои това е пътят към морето. Видяхме какво става там. Вилнее сивата икономика. Интересно, къде бяха контролните органи на държавата преди сезона? При нас обаче трябва да се случи инцидент или някой "отгоре" да ни каже, за да направим нещо. Като даренията за МВР. Как така с прочитането на доклада на ЕК, което този път стана много ритуално, Бойко Борисов веднага взе мерки, а когато бил главен секретар на МВР, не знаел нищо, макар че по неговите думи колегите и подчинените му се снабдявали по този начин от години с гуми и гориво. Сега Дянков обърка работата. Нали бяха замразени държавните заплати! Увеличение може да има само там, където са направени съкращения. Цялата държава знае, че армията ни се топи, но там заплатите не мърдат от две години и половина. Военните обаче не строят магистрали. Те не пресмятат милиарди. При тях новата единица мярка за преданост към държавата е неприложима. И не само при тях.

Назаем от argumenti-bg.com
 

Тотален провал на летния сезон

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 154

Задават се по-скъпо парно и топла вода

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 154

Нова ядрена мощност - приоритет на държавата

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 154

Къщите около София са най-търсени в пандемията

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 154

Човечеството върви към нова световна война

visibility 647

/ брой: 154

Бил ли е масон цар Борис III?

автор:Христо Георгиев

visibility 396

/ брой: 154

За уродливостта на нормалното

автор:Владимир Георгиев

visibility 293

/ брой: 154

Българи срещу българи

автор:Петра Ташева

visibility 247

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ