22 Януари 2020сряда22:58 ч.

Снимка Софийска филхармония

Людмил Ангелов вдъхва нов живот на загубени творби

Именитият пианист представя със Софийската филхармония дълго смятания за изчезнал Концерт за пиано от Мориц Мошковски

/ брой: 9

автор:Дума

visibility 172

Пианистът Людмил Ангелов печели сърцата на меломаните със своята виртуозност и емоционални интерпретации. Не по-малко известна е и неговата откривателска и изследователска страст. На 16 януари заедно със Софийската филхармония и под диригентството на Владимир Кираджиев, той ще представи Първия концерт за пиано на Мориц Мошковски, за чийто втори живот Людмил Ангелов има огромна заслуга, научи ДУМА от Кремена Николова-Флор, реклама и връзки с медиите на СФ.

"Смятан за повече от 100 години за загубен, манускриптът на неговата партитура беше открит случайно от мой приятел колекционер в Парижката библиотека. Впоследствие с маестро Кираджиев изготвихме редакцията на тази партитура, която беше издадена за първи път от френското издателство "Symetrie" в Лион. Последва първото съвременно изпълнение на творбата в Националната филхармония във Варшава, а по-късно реализирахме и студиен запис с оркестъра на Би Би Си в Глазгоу, издаден на компактдиск от британския лейбъл "Hyperion", разказва маестро Ангелов, който има завидно голям списък с подобни открития. Сред произведенията, които получават нов живот, са и Четвъртият концерт за пиано на Капустин, Концерт на Шелинг и Симфония по една планинска песен от Венсан д'Енди.

Немският композитор от полски произход Мориц Мошковски е сред най-популярните творци в края на XIX век. За него Игнаци Падеревски е казал: "След Шопен Мошковски най-добре знае как се пише за пиано и написаното от него обхваща целия диапазон на клавирната техника." Неговият Първи концерт е сред най-красивите произведения от това време. Почитател на творбата е и самият Лист, който кани Мошковски да изпълнят заедно концерта, в транскрипция за две пиана, през 1874 г.

Музикалната наслада на вечерта ще допълни Симфония 5 от Антонин Дворжак. Написана само за шест седмици през юни и юли 1875-а, симфонията се нарежда сред онези произведения, които в епохата на късния XIX век възраждат строежа на класическия симфоничен цикъл, изпълвайки го с ново романтично съдържание. Наричана често "Пасторална" заради своето внушение, до днес тя е сред най-често изпълняваните симфонии в световните концертни зали.

Парламентът пак промени правилата за търговия с горива

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 15

Сърбия иска да ни помага с техника и заварчици за "Турски поток"

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 15

Пакетът "Мобилност" все по-близо до влизане в сила

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 15

Искат подпомагане за тютюна и след 2021 г.

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 15

Дефицит на демокрация по света

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 15

Русия с кабинет на приемствеността

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 15

Гърция избра жена за президент

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 15

Доблестта се наказва със смърт!

автор:Христо Георгиев

visibility 113

/ брой: 15

"Тъпан бие, хоро се вие"

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 15

Окончателното решение на руския въпрос

автор:Георги Георгиев

visibility 121

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ