30 Септември 2020сряда00:24 ч.

Бермудски триъгълник

Лудо плодене и баровски живот у нас за децата на лейтенант Шмид*

Какво става в държавата, какви хватки, номера, схеми, комбинации, машинации, капани се залагат на одрипавелия българин, за да бъде обран и обезкостен от недосегаеми бандити

/ брой: 238

автор:Богдан Иванов

visibility 2560

- Тате, тате, свършен съм! Умирам, тате, тичай! Тате-е-е... - гласът на сина ми хърка, стене и се дави в слушалката, чувам дивия рев и воплите на човек, който гълта въздух на пресекулки, на едри глътки, сякаш да задържи живота, който го напуска.
- Здравко, ти ли си, мойто момче? - гъргоря в ужас.
- Аз съм, тате, бързай!
- Къде си, Здравко? Откъде се обаждаш?
- В районното съм, тате.
- Защо в районното, какво правиш в районното?
- Убих човек с колата, тате. Арестуван съм.
- Здравко-о-о...
- Не мога да говоря повече! Това е адвокатът...
- Адвокат Стоянчев е на телефона, г-н Иванов. Чувате ли ме?
- Чувам.
- Синът ви е направил страшна беля. Тръгвайте да видим как ще се оправяме. Вземете всички пари от къщи.
- Къде да дойда, в кое районно?
- Ще ви се обадя пак след малко, щом сте готов.
- В кое районно?
- След малко!
- Кажете ми вашите три имена, телефона и адреса на кантората. После трите имена на сина ми, адреса му, как изглежда, какво работи.
- Здравко.
- Само Здравко не стига, а кола от една седмица нямаме - повреди се.
Ту-ту-ту-тууу пищи телефонът и повече не чувам гласа на "адвокат" Стоянчев.
Като парцал съм, не мога да стоя прав, залитам, левият ми крак е безчувствен, гади ми се, ще пукна от инфаркт всяка секунда.
Намирам бутилка водка, изпивам цяла водна чаша наведнъж, гълтам една шепа хапчета и звъня на сина ми:
- Жив и здрав ли си?
- Защо бе, тате, какво да ми има?
- Току-що един изрод ми се обади, че си убил човек с колата!
- Що се връзваш, бе тате, то сега нормални няма - само идиоти.
- Ела си веднага вкъщи, че от тоя ужас убитият ще съм аз! Тръгвай!
Момчето дойде, цялата гадост свърши дотук, само аз вече два месеца сънувам тази история и хиляди пъти преживявам всичко отначало...

* * *

В дома на известна очна лекарка звъни телефонът. Обажда се нейната медицинска сестра от клиниката:
- Д-р Петрова, графикът ви за прегледи днес е запълнен докрай, но още отсега пред кабинета чака мъж от Силистра и моли да го приемете преди другите. Можете ли да дойдете малко по-рано?
- Ще дойда.
Наистина в чакалнята седи мъж на средна възраст, средна хубост.
- Вие ли сте от Силистра? - пита лекарката.
- Да, доведох детето за преглед.
- Къде е то?
- Изгладня и жена ми го заведе в кафенето да хапне.
- Доведете го, че нямам много време.
- Отивам, нека най-напред да ви платя.
- После, след прегледа.
- Каква е таксата?
- 30 лева.
- Приемете сега, ето 50 лева за жеста да се занимавате с нас извънредно.
- Но вие ми давате долари.
- Вземете 100 долара, това са 150 лева, и ми върнете 100 лева.
- Не, валута не, ето го бюрото отсреща, обменете.
- Сега идвам - казва мъжът и изчезва, сякаш никога не го е имало.
Д-р Петрова и медицинската сестра надникват след няколко минути в кафенето, където трябва да са майката и детето. Няма и помен от тях, само възрастен мъж яде баничка и пие боза. А банкнотата от 100 долара нали се сещате...

* * *

Роднинско дете с голям мерак рови в компютъра за автокъщи у нас и в чужбина - да купува употребяван автомобил. И един ден изкрещява от радост:
- Страхотна, страхотна, това е моята кола!
- Какво намери?
- В Италия, в автокъща, фолксваген петица на 6 години, 80 000 км, в идеално състояние.
- Кажи повече.
- Турбо дизел, черен металик, бежов кожен салон, 4 въздушни възглавници, автоматик, автопилот, джипиес, 6 скорости. Не кола - произведение на изкуството.
- Само че такива произведения на изкуството струват сериозни пари.
- Без пари е - само 4200 евро.
- Айде стига - да не е ударена?
- Перфектна - няма и една драскотина, няма една точица! Виж снимката.
- Че това е подарък от народната власт!
- Направо - пращам парите!
- Как пращаш парите, бе луд! Мисли най-напред. Не усещаш ли мошеника - той ще те обере.
- Казаха ми веднага да пратя парите, защото и други клиенти искат да я купят.
Когато хора от службите се намесват, измамниците светкавично свалят обявата от интернет и нашето момче остава без фолксвагена петица автоматик с автопилот и бежов кожен салон - не кола, а произведение на изкуството!
Но спасяваме 4200 евро...За една година в едно българско семейство - три опита за измама**!
Представете си какво става в държавата, какви хватки, номера, схеми, комбинации, машинации, капани се залагат на одрипавелия българин, за да измъкнат сетните му "бели пари за черни дни", спастряни години с много труд. Каква паплач от измамници пъпли по стари и нови магистрали, въоръжена с хитроумни трикове, които обаче... хващат декиш.
А за "паплач" - пардон!
Защото мнозина от измамниците са начетени, образовани, елегантно облечени хора. Умни, изобретателни, талантливи, артистични.
Какво "артистични" - направо народни артисти! Този, който се прави на сина ми, 80 на сто го докара на глас. А като влезе в роля, нададе такъв вой, такива стенания, изля такава библейска мъка, че сърцето ми спря да бие от ужас и левият ми крак се парализира.
Освен това проучил е мен и семейството ми, разбрал е, че имам син и вече не съм 38-годишен, затова смело си пробва късмета. Тъй като колкото по-възрастен е клиентът на измамниците, толкова шансът им е по-голям.
Възрастните хора са лесно раними, сантиментални, крехки физически и психически, доверчиви, готови да дадат мило и драго за синове, дъщери, внуци. Неслучайно грижите на възрастните доживот за техните вече 60-годишни деца(!) са български феномен, достоен за Гинес.
Точно тези слаби места напипват измамниците и много находчиво успяват така да зашеметят жертвите си, че те стават зомби в ръцете им, не могат дъх да си поемат, изпълняват точно всичките им команди. При това, под тяхно внушение, не вдигат шум, не търсят помощ, не изразяват съмнение. Готови са да съберат пари, да теглят спестявания и да ги носят където трябва, да подписват документи, да се разделят със скъпи вещи, злато, накити, ценности.
Мошениците търсят заможни и самотни хора, влизат им под кожата, обещават да ги гледат, да им помагат като на собствени родители. И щом се сближат с тях, отдалеч-отдалеч ги подхващат: Хайде сега да ми припишеш апартамента, хайде да ми дадеш пълномощно, че ти трудно ходиш, хайде да ми кажеш в коя банка имаш влог...
Моя леля едва не изгоря по подобен начин: санитарка, която всеки ден идваше при нея за по няколко часа да я гледа, беше я омаяла така, че тя, леко увредена от възрастта, дала устно съгласие да започнат лека-полека прехвърляне на жилището й на санитарката. Срещу гледане...
Знае се една приказка: всеки си има номер в живота. Това ще рече колкото мошеници, толкова похвати. Но целта е една - ловко, бързо, без почтен труд, без усилия, да се спечелят много пари.
И тъй като животът е тежък, алчността и блянът за лесно забогатяване подлудяват мошениците. Затова ден не минава, без подобни новини по вестници и телевизии. Нещо повече - вестници и телевизии гъмжат от такива скверни истории:

* Мъж на 52 години и жена на 40 изработвали фалшиви документи и ги подпечатвали с печат на Столична община, НАП, банкова институция. Вземали пари от граждани срещу обещанието, че ще им посредничат за купуване на общински имоти.
* Испанската полиция е задържала в Мадрид банда от четирима българи, които се занимавали с фалшифициране на монети, измами, клониране на банкови карти. От тях конфискували 2500 карти, 19 000 евро, компютри...
* Футболен съдия с двама помощници, които са изхвърлени до живот от съдийството заради ръководене на съмнителни мачове в Южна Америка без знанието на БФС, са свирили в Анталия (Турция) за по 350 евро на мача "Вердер" - "Алкмаар", като единият се е представил за сливенския съдия Райчо Райчев.
* 80-годишна жена е принудена от измамници, които твърдят, че синът й е блъснал с кола пешеходец, да внесе общо 70 000 лева, за да го спаси. Те обясняват на старата жена, че даде ли парите, всичко ще бъде потулено и синът й няма да лежи в затвора.
* Ректорът на Стопанската академия в Свищов доц. Величко Адамов подписвал дипломите на студентите си с титла "професор" и "почетен професор", какъвто не е. Титлата е получена в някакъв румънски ВУЗ, след като Адамов изнесъл там една лекция.
* "Феномен" и "лечител", който внушава с голям успех, че е спасител от болести като камъни в бъбреците, неврози, детски страдания, работи най-вече с възрастни хора. Те му пращат със запис по 30 лева, от него обещанието, че ще ги изцери. Излъгани са стотици шуменци. Щом полицията влиза в дирите му, "великият лечител" тайнствено изчезва.
* Счетоводителка източва от дом за стари хора с деменция 213 000 лева за няколко години. Предполага се съучастие на директорката и пълно безучастие на Столичната община, под чието управление е домът.
* Една от най-известните фирми за производство на мляко, е мамила потребителите като вместо кисело мляко с 0,1 процента масленост, е предлагала кисело мляко с 2 на сто масленост. В него е открита и растителна мазнина, за която има категорична забрана да се влага в киселото мляко.
* Ерзурумската полиция (Турция) е предупредила местните мъже да не отговарят на обаждания по телефона от България, защото измамнички от България на чист турски език им отправяли покани за интимно приятелство, брак и гостуване в България, като искали пари по пощата на конкретен адрес. Когато парите пристигнели, телефонът на измамничките бил изключван, а на посочения адрес турските мъже не намирали никого.
* Използвайки наивността и чистосърдечието на малките деца, измамници обрали апартамент, в който е оставено самичко момиченце на 9 години. Те му се обадили по мобилния телефон, съобщили му, че спешно трябва да събере в найлонов плик всички пари и скъпоценности от къщи и да ги хвърли от балкона на улицата, за да спаси по този начин изпадналия в беда свой баща. Детето изпълнило точно всички указания на бандитите, събрало в торбичка 800 лева и семейните бижута и ги хвърлило на измамниците от балкона.
* Уредничка на галерия в Нови пазар продала 9 картини акварел на проф. Васил Стоилов и 86 графики на стойност около 70 000 лева и ги заменила с копия...
И т.н., и т.н., и т.н.

(За мошениците, представяли се за специални пратеници и доверени хора на президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, софийската кметица Фандъкова и кой ли още не, за да измъкват пари по тяхна "заръка" - друг път.)

За да събере човек информация за разработването на определена журналистическа тема са нужни един ден, една седмица, един месец, понякога шест месеца.
За да събере материали за измамничеството не са необходими никакви особени усилия - от всички краища на страната като порой валят съобщения за всевъзможни фалшификации, заблуди, машинации, шарлатанства, шмекерии. Постоянно, буквално всеки час.
Обрани чрез заснемане кодовете на дебитни карти, загубили апартаменти, вили, фирми дори, чрез измамническо прехвърляне, изпищели когато са използвани за престъпление техни лични данни, спасени от съд и присъда с фалшиви медицински, фалшиви свидетелски показания, откраднати и унищожени веществени доказателства, с шиканиране на делата, разтакаване, използване на пропуски в закона, с купуване на съдии, с банкови и ДДС далавери, с маневри с неплатени данъци...
У нас няма и помен от желязната ръка на новия френски президент Франсоа Оланд, който въвежда 75 на сто данък върху всяко състояние от един милион евро нагоре. И щом Бернар Арно, най-големият богаташ на Франция и на Европа и четвърти по състояние в света, реши да се спасява с бягство в Белгия, като поиска белгийско гражданство, Оланд го заплаши с отнемане на френското му гражданство, ако откаже да плаща данъци във Франция! Ето как действат европейците, решени да постигнат успех. А знаете как действаме ние - много приказки за корупция, престъпност, спекула, правосъдие, голямо словоблудство и... никакви практически действия, никаква крачка към по-добро.  
Излъганите у нас са не стотици - хиляди! След като само около мен, сред най-близките ми, за по-малко от година, изпищяха 5-6 души, представете си какъв рев, какви писъци и стонове се носят над милата ни татковина.
О, спи ли властта, о, властта не види ли?
Уж е прекършен гръбнакът на престъпността, уж точно се знаят бандите и коя с какви злодейства се занимава, уж 60-хилядната полиция при 30-хилядна армия е разбрала кои са баш тарторите на измамниците и как си организират далаверите, но заловени и осъдени почти няма.
Една шайка бандюги се гаврят с цяла България, пращат за зелен хайвер сума ти народ, само властта е безпомощна, властта кърши ръце и казва:
- Ама те трудно се улавят такива хора и трудно се вкарват в затвора. Като хванат и печени адвокати - най-много условна присъда.
В нашата държава наистина вече 22 години е така: заклал майка си и брат си - 7,5 години затвор, след 4-5 години - на свобода, да заколи и баща си, защото имал лош късмет - пропуснал го; пиян, дрогиран, без книжка с колата си помел от тротоара 2 души и ги пратил на оня свят - 3 години условно за непредумишлено убийство; откраднал няколко милиона - пак условно, не е опасен за обществото, все едно че тия пари не са на българските данъкоплатци, а са оставени безпризорни на улицата, та който мине...
Британско проучване установи, че през януари хората лъжат средно 217 пъти - най-много в сравнение с всички други месеци от годината, когато се лъже около 120 пъти. Британското проучване обаче ще се обърне с краката нагоре, ако се изследва положението в България - тук всеки месец е януари!
Позорно, но факт е, че в цяла Европа българските фалшификатори са сочени за номер едно и спецове от цял свят се дивят на техните умения и неповторими таланти в мошеничеството. Явно тази "слава" на нашенци е заляла и Германия, където години наред е работил българският президент Росен Плевнелиев, за да заяви в речта си, след като се закле в Народното събрание:
- Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъде сочен като пример за корумпирана нация в Европа.
Пропусна да каже: "...нация от мошеници".
Недопустимо уж, ама... допустимо!
За резил пред цяла Европа. Резил не само на народа, но по-скоро на неговите управници. Защото през 2012 г. членката на Европейския съюз България всъщност живее близо век назад - още във времето на Великия комбинатор Остап Бендер (романът "Златният телец" на гениалните Илф и Петров) и на развъдилите се на българска територия хиляди "синове" и "дъщери" на лейтенант Шмид - мошеници-самозванци.
При нашия политически климат, при нашите пишман държавници, при нашата правосъдна система, тези бандюги намират райска среда за лудо плодене, светкавично размножение и баровски живот!
 А на безкрайно многото обрани и обезкостени не им остава нищо друго освен горко да реват:
- О, спи ли властта, о, властта не види ли или... и тя е с тях?!


* Пьотр Петрович Шмид (1867-1906) е единственият офицер от руския флот, присъединил се към революцията от 1905 г. Един от ръководителите на Севастополското въстание. Оглавява метежа на крайцера "Очаков", като се обявява за командващ на Черноморския флот. Арестуван, съден за антиправителствена дейност и разстрелян.
В романа на Илф и Петров "Златният телец" се споменават 30-те "синове" и 4 "дъщери" на лейтенанта, всъщност мошеници-самозванци, които измъкват пари от държавни институции, представяйки се за деца на своя знаменит "баща".
** Измама - 1. Действие или постъпка, с която се преследва користна цел. 2. Илюзия.
("Тълковен речник на българския език", изд. "МАГ,77,1998 г.)

Румен Радев: Не съм снемал подкрепа от Корнелия Нинова

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 185

"Отровното трио" сезира ЕП как министри прикриват корупция

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 185

КНСБ предлага 300 лв. минимална пенсия и таван от 1400 лв.

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 185

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 185

Мощна градушка и проливен дъжд блокираха Истанбул

автор:Дума

visibility 97

Турция няма да праща военни в Карабах

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 185

Чехия ще връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 185

Орбан иска оставката на зам-председателя на ЕК

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 191

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 95

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 108

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 89

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ