25 Април 2024четвъртък07:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лошият сън пробуждал апетита

Специфични хормони предизвиквали желание за нездравословна храна

/ брой: 197

автор:Дума

visibility 501

Лошият сън ни кара да жадуваме нездравословна храна, установи проучване на Чикагския университет, съобщава агенция БГНЕС. Лишаването от сън увеличавало хормоните, наречени ендоканабиноиди, които са свързани с нездравословното "похапване". Те правели храненето по-приятно - но също така увеличавали желанието за ядене на специфични видове храни като бисквити, торти и чипс, които са обявявани за нездравословни, заради съдържанието на различни мазнини и сол. 

Проф. Торстен Кант, който ръководи изследването в Северозападния университет в Чикаго, казва: "Когато сте лишени от сън, някои области на мозъка може да не получават достатъчно информация. Прекалявате с избора на храна с по-богат енергиен знак." Проф. Кант разказва още пред в. "Сън": "Ние събрахме информацията и попитахме дали промените в приема на храна след лишаване от сън са свързани с това как мозъкът реагира на миризмите и дали това се дължи на промените в ендоканабиноидите." 

В експерименти са били ангажирани 29 мъже и жени на възраст от 18 до 40 години бяха разделени в две групи - едната получила нормален нощен сън и след това, четири седмици по-късно, била само четири часа. В деня след всеки тест им били раздавани контролирано меню за закуска, обяд и вечеря, а след това им била предложена шведска маса. Учените измервали колко и какво ядат участниците.

Проф. Кант казва още за "Сън": "Установихме, че участниците промениха избора си на храна. След като бяха лишени от сън, те ядоха храна с по-висока енергийна плътност като понички, шоколадови бисквити и картофени чипсове."

Учените се надяват резултатите да помогнат при решаване на проблема със затлъстяването на населението.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ