29 Ноември 2021понеделник11:01 ч.

Снимка Михаела Катеринска

Локдаун няма да реши трайно кризата, обяви Кацаров

автор:Дума

visibility 33

 

Ако държавата се затвори сега, това може да намали новите случаи ,но няма да реши трайно броблема с вируса. Това заяви здравният министър  Стойчо Кацаров по време на срещата при президента заради ковид кризата.

Държавният глава събра част от министрите и поиска ясни отговори и по-активна комуникация с хората по основните въпроси около новите мерки. Румен Радев не спести критики към начина на въвеждането на зелен сертификат и към неяснотите в самата заповед на здравните власти.

Стойчо Кацаров заяви, че подходът в момента е щадящ към живота на хората и към икономиката на страната. В същото време именно той може да доведе до трайно решение - прекъсване на епидемичната верига, ако мерките се спазват строго от всички, добави той. Той бе категоричен, че мерките в момента са без алтернатива. Колкото повече хора се ваксинират, толкова повече вероятността в последствие да се стигне до нов ръст на заболелите намалява, категоричен бе Кацаров.

Локдаун ще намали броя на заразените лица, но не води до трайно решаване на проблемите, тъй като след няколко седмици или след няколко месеца ние ще сме отново в ситуация на нов, последващ локдаун, разясни здравният министър.

Кацаров отхвърли критиките, че не е добър вариант зеленият сертификат при малък процент ваксинирани. Напротив, каза той, тя е още по-подходяща. Коя е другата мярка, която би била по-подходяща при такова ниво на ваксинирани - локдаун и след няколко месеца пак локдаун?, попита риторично Кацаров.

Въпросът за антителата, изградени след преболедуване на коронавирусната инфекция, се обсъжда непрекъснато и на световно ниво, каза министърът и припомни мнението на много учени, че те не са гаранция, че човек е прекарал инфекцията. По думите му признаването на антителата погрешка може да доведе до проблем с прекъсването на епидемичната верига.

Въпросът е изключително сложен, но в ситуацията в която се намираме, трябва да сме много предпазливи и консервативни в прилагането на такива методи. Общото правило в света е да не се признават, бе тезата на министъра.

Проверките за спазването на въведените мерки ще се извършват съвместно с контролните органи на общините, на МВР, на Министерството на земеделието и храните. Контролът ще бъде насочен към злонамерените и недобросъвестните, добави той.

Стана ясно още, че около 10 лева ще струва вземането на проба с антиген тест, осигурен от МЗ. Тези пари ще са реално за обработването на резултатите. Това са безплатни тестове, закупени от МЗ и предоставени на лабораториите, с които вече се сключват договори, обясни той. В договорите е указано, че пределната цена е 10 лв. Закъсняхме с тестовете, приемам тази критика, каза той.

Кацаров увери, че има достатъчно лекарства, които се използват най-често за лечение на ковид.

Президентът попита как стоят нещата с лица, които не могат да се ваксинират заради определени хронични заболявания. Кацаров отговори, че експертните съвети  ще преразгледат становищата си. Ако специалистите от съветите посочат определено заболяване, което е противопоказано или съществува висок риск от ваксинация, на тези пациенти ще им бъде позволено да участват активно в обществения и стопанския живот, независимо че не притежават съответния сертификат, обясни здравният министър

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 673

/ брой: 229

Бюджет 2022 готов най-късно до края на януари

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 229

Над 60% от стопанствата са изчезнали за 10 години

автор:Дума

visibility 672

/ брой: 229

Данъчните връщат до 1350 лв. за три деца

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 229

Ще спрат ли ваксините Омикрон?

автор:Дума

visibility 139

Новият КОВИД-вариант вече е в Европа

автор:Дума

visibility 667

/ брой: 229

Байдън против нови санкции срещу "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 660

/ брой: 229

Ердоган търси виновни за кризата

автор:Дума

visibility 637

/ брой: 229

Дотук добре

автор:Таня Джаджева

visibility 696

/ брой: 229

Постигнахме съгласие за енергетика в полза на хората

автор:Нора Стоичкова

visibility 853

/ брой: 229

КОВИД-19 превзе и болничните

автор:Аида Паникян

visibility 731

/ брой: 229

Предизборният пиар - война без правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 982

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ