26 Септември 2020събота12:14 ч.

Лиза Шопова спечели конкурса "Алеко Константинов"

/ брой: 9

автор:Дума

visibility 1066

Наградата "Алеко Константинов" за нова българска сатирична комедия спечели пиесата на Лиза Шопова "Трима мъже и една Маргарита". Журито е гласувало две поощрения за пиесите "Кризисен център" от Михаил Казаков и "Масло от кипарис" от Орлин Дяков, научи ДУМА от Богдана Костуркова, драматург в Държавния сатиричен театър.

Конкурсът, носещ името на патрона на театъра, се провежда за трети път. Резултатите от първите две издания бяха обявени съответно на 13 януари 2014 г. и на 13 януари 2016 г. Конкурсът е явен и за участие в него се допускат непубликувани и непоставяни нови сатирични комедии, чийто обем позволява създаване на спектакъл с нормална продължителност от поне 80 минути. Не се разглеждат драматургични миниатюри. Броят на актьорите, необходими за поставянето на текста, не бива да надхвърля 15 души.

Към крайната дата за получаване на текстове, кандидатстващи за третото издание на конкурса - 15 ноември 2018 г., са постъпили 47 пиеси. Журито е в състав Калин Сърменов - председател, и членове Богдана Костуркова, Ина Шкарова, Светослав Танев. След като всеки член на журито е прочел всичките 47 пиеси, то е провело две заседания. На първото са били откроени определен брой пиеси, върху които е било съсредоточено вниманието му. Те отново са били прочетени и на свое второ заседание журито, след сериозно обсъждане, е решило единодушно да отличи тримата автори.

С кворум от 793 делегати започна Конгресът на БСП

автор:Дума

visibility 0

Под карантина са 0.4% от паралелките в страната

автор:Дума

visibility 57

БСП провежда 50-ия си юбилеен Конгрес

автор:Дума

visibility 139

Втори ден над 250 новозаразени с COVID-19

автор:Дума

visibility 164

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 489

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 459

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 949

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 519

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ