27 Февруари 2021събота15:36 ч.

Лиза Шопова спечели конкурса "Алеко Константинов"

/ брой: 9

автор:Дума

visibility 1226

Наградата "Алеко Константинов" за нова българска сатирична комедия спечели пиесата на Лиза Шопова "Трима мъже и една Маргарита". Журито е гласувало две поощрения за пиесите "Кризисен център" от Михаил Казаков и "Масло от кипарис" от Орлин Дяков, научи ДУМА от Богдана Костуркова, драматург в Държавния сатиричен театър.

Конкурсът, носещ името на патрона на театъра, се провежда за трети път. Резултатите от първите две издания бяха обявени съответно на 13 януари 2014 г. и на 13 януари 2016 г. Конкурсът е явен и за участие в него се допускат непубликувани и непоставяни нови сатирични комедии, чийто обем позволява създаване на спектакъл с нормална продължителност от поне 80 минути. Не се разглеждат драматургични миниатюри. Броят на актьорите, необходими за поставянето на текста, не бива да надхвърля 15 души.

Към крайната дата за получаване на текстове, кандидатстващи за третото издание на конкурса - 15 ноември 2018 г., са постъпили 47 пиеси. Журито е в състав Калин Сърменов - председател, и членове Богдана Костуркова, Ина Шкарова, Светослав Танев. След като всеки член на журито е прочел всичките 47 пиеси, то е провело две заседания. На първото са били откроени определен брой пиеси, върху които е било съсредоточено вниманието му. Те отново са били прочетени и на свое второ заседание журито, след сериозно обсъждане, е решило единодушно да отличи тримата автори.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 266

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 40

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 92

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 118

САЩ удариха ирански милиции в Сирия

автор:Дума

visibility 288

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 390

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 340

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 475

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 377

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ