20 Февруари 2020четвъртък08:09 ч.

Липсва важен препарат за хиляди пациентите с рак

автор:Дума

visibility 677

Липсва важен препарат за хиляди пациентите с рак, съобщава НОВА ТВ. Изотоп за високотехнологични изследвания, с който се откриват метастази, не се доставя в болниците от дни. Изотопът технеций се използва за сциентиграфии и хибридна диагностика, за да се определи как се развива онкозаболяването. Причина за липсата му се оказва проблем с фирмата доставчик.

В „Александровска болница” се произвеждат изотопи за някои от изследванията – например с петскенер, но други – като технеция, се доставят от чужбина. снабдяването точно с този препарат спряло преди дни. „От около 2 седмици не работим вече с него и това е проблем. Това ни е необходимо както когато при пациенти се открие заболяване – рак на простата, по-рядко – рак на гърдата, така също и след проведено лечение”, допълни проф. Костадинова.

Фирмата вносител, с която министерството има договор от миналата година, до момента не е доставила договорените количества.  „Подължаваме да правим преговори с производителя… и с търговеца в България да и може да издължи необходимите количества по стария договор, който изтече”, заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

В края на миналата година е обявена нова обществена поръчка за доставка. Процедурата обаче е спряна, защото за конкретния препарат не е подадена нито една оферта.А заместник-министърът на здравеопазването е категоричен, че ведомството  е готово да подпомогне всеки, който иска да регистрира подобно лекарство. 

За пациентките с рак на гърдата можем да предложим чудесна алтернатива, каквато е позитронно-емисионна томография, защото тя дава информация не само за промените в костите, но и в меките тъкани”, твърди доц. Валерия Ханджийска от Клиниката по нуклеарна медицина в "Александровска болница".

Другите пациенти, нуждаещи се от липсващия изотоп – тези с рак на простата – ще бъдат пращани на ядрено-магнитен резонанс и на скенер. Очаква се до месеци в лечебното заведение да започне да се произвежда изотоп и за техните изследвания на петскенер.

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 321

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 200

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ