15 Януари 2021петък16:55 ч.

Левицата поиска проверка на договорите на „Автомагистрали”

Държавното дружество има поръчки за над 4,5 млрд. лв., но отказва да даде информация

/ брой: 228

автор:Дума

visibility 924

Сметната палата да провери всички договори на държавната компания "Автомагистрали" за периода 2016-2020 г. За това настоява БСП, която депозира проект на решение в деловодството на парламента. Мотивът е, че "Автомагистрали" е изпълнител по седем големи договора за инфраструктурни проекти в страната, но отказва да даде информация по тях, базирайки се на Закона за достъп до обществена информация. "Възлагането на почти всички значими пътно-транспортни проекти, реализирани от българското правителство, на едно дружество, било то и държавно, е "защитимо" само при обоснованост на разходите, законосъобразност на процедурите и обезпеченост на изпълнението", посочват от БСП.

"Към момента с цел обезпечаване на процеса по проектиране и строителство "Автомагистрали"  има сключени 405 договора с партньори - контрагенти и 60 договора с клиенти за доставка на материали и наем на механизация, които са с различен срок на действие. Сключените договори имат характера на рамкови споразумения", отговори наскоро министърът на регионалното развитие Петя Аврамова на въпрос на депутати от "БСП за България".

От края на 2018 г. досега "Автомагистрали" получи с пряко възлагане от държавата поръчки за над 4,5 млрд. лв. От тях над 2,7 млрд. лв. са за доизграждането на магистрала "Хемус", над 1 млрд. лева за строителството на участъци от пътя Видин-Ботевград и около 500 млн. лв. за укрепване на свлачища. Освен това получи поръчки за ремонти на виадукти, тунели и магистрални участъци. Единствените обществени поръчки, които е спечелило дружеството, са за поддържане на участъци от магистралите "Струма", "Марица", "Тракия" и "Хемус". 

Печалба от 1,6 млн. лв. отчита "Автомагистрали" за периода януари-юни 2020 г. Общо приходите за полугодието са близо 70 млн. лв., а разходите за оперативната му дейност възлизат на около 68,3 млн. лева. От тях над 50 млн. лв. са платени за външни услуги, без да е посочено на кого и за какво във финансовия отчет на дружеството.

Топлото време свали сметките за парно

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 10

България има най-високи зелени данъци в ЕС

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 10

Метрото до "Слатина" ще струва 530 млн. лв

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 10

6,2 по Рихтер в Индонезия, десетки загинаха

автор:Дума

visibility 146

Долната камара гласува срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 10

Българите ще влизат в Сърбия без КОВИД-тест

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 10

Белгийският крал замерян с пиратки

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 10

Защо ядем замразено вносно месо

автор:Въто Христов

visibility 432

/ брой: 10

Датата

visibility 178

/ брой: 10

Бъдещето са младите, трябва ни стратегия за младежта

автор:Дума

visibility 251

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ