01 Март 2021понеделник19:35 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

Левицата пита за полицейско насилие в Сандански

България е държавата с най-голяма престъпност, насилие и вандализъм, сочи проучване на Евростат

/ брой: 231

автор:Дума

visibility 2531

Въпроси за евентуално полицейско насилие отправиха вчера на трибунка в парламента народни представители от БСП. Моля за съдействие да зададем въпросите какво e наложило 17-годишен младеж да бъде бит в Сандански от повече от 5 полицаи, обърна се към журналистите зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Антон Кутев.

От Конфедерацията за защита правата на децата са подали сигнал, че в петък вечерта няколко младежи влезли в конфликт с мъж в Сандански. Човекът бил цивилен полицай, който не е на работа. "Той с кола, а те - пеша. Кой кого е блъснал - не знам. Сигурно са си наговорили лоши работи", предположи Кутев. 5 мин. след спречкването на място дошли 3 полицейски коли, а едно от момчетата било пребито.

"Детето, със сигурност, се е държало предизвикателно, но със сигурност не е налитало на бой. Има показания от другите 3 деца", заяви Кутев. "Съдебномедицинската експертиза говори за над 20 рани. По разказите на другите деца, това дете е било бито веднъж пред тях, показали са и клипчета на част от случилото се, а след това този 17-годишен младеж е бил бит и в самото районно управление. Експертизата гласи: "Цялата челна област, както и лявата челна слепоочна област са осеяни с множество петнисти и ивичести охлузвания, покрити с корички на нивото на околния епидермис", разказа Кутев. По цялото тяло имало над 20 рани. 

"Какво налага тази форма на арест? Моля да зададете въпросите: има ли превишаване на правата на полицаите, какво е наложило това момче да бъде бито по този начин, отговаря ли това на правилата за работа на полицаите и какви мерки ще бъдат взети към районното полицейско управление в Сандански и към съответните полицаи?", потърси помощ от медиите Кутев.

Разпоредена е вътрешна проверка, обяви за "Фокус" ст. комисар Николай Хаджиев, директор на ОДМВР - Благоевград. Той заяви, че ще коментира случая след резултатите от нея.

Междувременно данни на Евростат за 2017 г., публикувани вчера, гласят, че България е държавата с най-голяма престъпност, най-много насилие и вандализъм. 23,6% от запитаните потвърждават за случаи на престъпления, насилие и вандализъм у нас. Процентът е най-високият в ЕС и е много по-висок от втората държава след България - Холандия (15%), над два пъти средния за ЕС (11,6%).

1500 били наети към областните дирекции на МВР

За тази година над 1514 са наетите служители в Областните дирекции към Министерството на вътрешните работи, обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов след заседание на Националния съвет за превенция на престъпността вчера. Той отчете, че мобилните екипи, които обикалят общините, в които няма постоянно полицейско присъствие, са провели над 5300 посещения в 3500 малки населени места. Каракачанов заяви, че по време на дискусията е била засегната и темата за неприкосновеността на полицая. Българският полицай трябва да има самочувствието, че изпълнявайки своя дълг и спазвайки закона, използвайки физическа сила, помощни средства или дори оръжието си, тогава, когато е по закон, трябва да получава одобрението на обществото, не да бъде хулен от него, подчерта министърът.

Социалистите искат КОНПИ да разследва 5 гербаджии

Искане до Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество да провери петима знакови гербаджии ще отправи БСП. Става въпрос за апартаментите на финансовия министър Владислав Горанов, депутатите Десислава Атанасова, Делян Добрев, Красимир Велчев и бившия депутат Антон Тодоров, обясни секретарят на ПГ "БСП за България" Филип Попов. Той уточни, че според чл. 47 ал. 2 от закона за КПКОНПИ за сигнал се считат и медийни публикации по отношение на корупция и конфликт на интереси. "Такива публикации вече имаше. Внасяме това искане с настояване комисията да се сезира и да провери сигналите по отношение на тези апартаменти. Какво е основанието за придобиване или за наем. Има сериозни обвинения за корупция и за конфликт на интереси", заключи Попов. 

Припомняме, че медийни публикации разкриха, че гербаджиите живеят безплатно в имоти на крупен бизнесмен. Горанов се оправда, че апартаментът бил на кръстника му Иван Сариев, който му го дал за безвъзмездно ползване.

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 1002

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ