02 Март 2021вторник22:27 ч.

Левичар ли е Дянков?

Как бе дискутиран бюджетът по обществената ни телевизия

/ брой: 273

автор:Чавдар Николов

visibility 868

Въвеждането на плоския данък сгъна като вестник политическото пространство у нас. Двете му страни оттогава се допряха, почти изцяло се припокриха и като че прилепнаха.
Неслучайно основните партийно-експертни критики по отношение на проектобюджета за 2012 година по Българската национална телевизия бяха отправени все от дясно консервативни позиции.
Защо примерно в кризата имало бюджетен дефицит, а не уравновесен бюджет. Защо все пак, макар и минимално, се била качила брутната държавна задлъжнялост? Данъчната ни система си била съвсем и повече от съвсем о.к. и не подлежала на никакви промени. Нямали сме друг избор, освен да затягаме дисциплината, разбирай коланите, и да ограничаваме държавните разходи.
"Независимите" експерти, абонирани през последните години за обществената ни телевизия, повече от естествено не направиха изключение в този обичаен вече за страната ни напълно религиозно мистичен контекст. Предварително зададената и платена отвън координатна система очаквано предопредели изявите им между двата репера - на неолиберализма и на либертарианство. В кризата, както се казва, нищо старо не бе забравено, а

нищо ново не бе усвоено

Единственото приятно и неординерно по българските стандарти изключение като присъствие и аргументация бе това на профсъюзния лидер Пламен Димитров. Но пък на него по БНТ на два пъти се опитаха здравата да му се озъбят и накарат. Първия път това бе от страна на водещата на "Референдум", а втория - от гост на "Панорама", чието присъствие на телевизионния екран може да се дължи само на фактори далеч извън неговата компетентност.
Вярно, визираната водеща с големи претенции преди повече от няколко години се опита да се накара и на мен и оттогава е забранила да се появявам по телевизията, която се издържа от парите на данъкоплатците, а значи, включително и от моите пари. Тя, ситуацията тук, отдавна, като последствие от мои критики, отправени в ДУМА, е придобила истински гротескни черти, защото отстраняването на белобрадата ми физиономия при репортажно отразяване на пресконференции и прочие форуми на общественото и академичното мнение се явява нелеко упражнение по операторско и редакторско майсторство. Което обаче упорито започва да напомня на онзи епизод от романите на Ремарк, където на стената висяла фотография, на която се виждал Ленин, а до него не се виждал Троцки, защото го били изрязали. Но изрязването много личало.
А бе, хора, ясно е, че БНТ умее подходящо да слушка и затова заслужи да изпапка през идната 2012 година девет милиона от бюджета на непослушното и често непокорно БНР. Ама, sorry Michael, демокрацията, каквато всички публично претендираме, че сме, не предполага подобни на горепоказаните бащинии и

дерибейство по обществена масмедия

А пък и не само по мое субективно и егоистично, да приемем, мнение безобразията у нас са преминали предела на всякакво, дори българско вековно всенародно търпение. "Национална телевизия" не се явява синоним на "официална телевизия".
Какво трябваше да се чуе, а не се чу по БНТ от страна на опозицията и "регламентираните" експерти по повод Дянковия бюджет? Че, както е тръгнала работата в България, министърът на финансите изведнъж ще вземе да се окаже в положение на истински презрян левичар.
Въобще не е такъв, разбира се. Шегувам се, доколкото умея и доколкото мога да съм в настроение "при сгъстяващите се обстоятелства".
Първо, Симеон Дянков упорито продължава да поддържа нисък преразпределителен дял на бюджета в БВП. На база бюджетни приходи последният е със 6-7 пункта по-нисък от този по времето на тройната коалиция, а на база бюджетни разходи е с 3-4 пункта. По този начин е пределно ясно, колкото и на въпросния факт публично да не се набляга, защо от година на година продължава да се задълбочава процесът на ерозия и

демонтаж на всякакви социални структури

в държавата ни.
Вече отгоре започнаха да ни обясняват колко било прогресивно студентите в държавните висши учебни заведения да поемат две трети от издръжката си и така само децата на богати родители да могат да се образоват. Неумолимо следва обосноваването на  "положителните страни" на платеното средно образование, на това индивидуално да си плащаме частично и впоследствие напълно престоя в болниците, както и посещенията при лекарите. "Неизбежно" било да получаваме ниски и все по-ниски пенсии, добре за всички ни било да закрием БАН и напред към пълния интелектуален, морален и духовен крах на българската държава.
Второ, сега не било възможно да се наберат повече държавно бюджетни средства, властвала криза и т.н и пр. Налице е, трябва да се признае, някаква логика, но тя не е желязна, а доста пропуклива. Ако разчиташ за бюджетни приходи само на ДДС и акцизи, спукана ти е работата при падащо и стагниращо потребление. Европейският, а и щатският дискурс понастоящем е за завишаване на и без това стръмно прогресивните подоходни данъци. В България всепартийно продължаваме като магаре на мост
 
да се запъваме за плоския данък

Последствията не само за държавния бюджет, но и за социалното чувство за справедливост и по тази линия за консолидираността на обществото са катастрофални.
Неколкократното снижаване на осигурителните вноски в близкото минало също бе голяма грешка. По този начин в бюджета на НОИ зейна дупка, която трудно се финансира от други общобюджетни източници. А отделен, принципен въпрос е този, че дългогодишно бе нарушаван основен подход при публичните финанси, този за недопускане на т.нар. напречни субсидии. Колко пъти само предварително бе писано по въпроса, докато нещата не отидоха "на ръба", както е в момента!
Трето, министър Дянков е скаран не само с макрофинансовите взаимовръзки, но и с макрочислата. През настоящата година растежът ни трябваше според него на бъде 3,7%, моята "направена с молив" многократно обявявана прогноза бе за скромните 2%. Най-вероятно е в края на годината да излезем на 1,2% -1,5%. И сега кажете как, когато цяла Европа е настръхнала от настъпилия втори етап на финансово-стопанската криза и занижава прогнозите си за догодина, България ще скокне и ще реализира 2,9% растеж? Максимумът за нас за 2012 година според мен е 1%, а най-вероятна е нулата.
Четвърто, при сумарна инфлация за тази и догодина минимум от 5%, какво означават замразените, дори леко намалени бюджетни разходи за 2012 година?
Означават задълбочаване на мизерията в доходите и продължаваща липса на антикризисни финансови стимули за бизнеса. За какво нарастване на вътрешното търсене, за каквото говори Дянков, може да става дума?
За никакво. Даже за виртуално.
Единственият досегашен стопански живец, експортът ни, вече започна да спада.
А социалното недоволство видимо "бавно и полека" прераства в социални вълнения. Следователно се очертава сериозен риск в аспект най-любимият на българския народ вицепремиер да не успее цял и непокътнат да се добере до самолета за Америка.

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 582

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 576

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 325

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 302

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ