31 Май 2020неделя10:51 ч.

КЗЛД глобява НАП с милиони за теча на данни

автор:Дума

visibility 1219

Глоба от няколко милиона лева ще бъде наложена на НАП заради теча на лични данни. Това съобщи за в. „Сега“ председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов. Проверката на КЗЛД по случая с пробива в приходната агенция е приключила и до петък ще бъде връчен актът за установяване на административно нарушение. Агенцията ще има срок от три дни, в които може да представи възражение срещу санкцията. След това КЗЛД ще издаде окончателния акт. Караджов е убеден, че размерът на глобата ще бъде обявен другия четвъртък.

Законът предвижда много високи глоби за подобен пропуск в сигурността - до 20 милиона лева. Конкретната преценка ще е спрямо случая и ще бъде пропорционална на него, уточни Караджов. Според него за подобен теч на лични данни друга глоба, освен максималната, би била изненадваща.

В Закона за защита на личните данни е посочено, че събраните суми от наложени от Комисията имуществени санкции постъпват по нейния бюджет.

Проверката след хакерската атака в НАП е отнела на КЗЛД около месец. Констатиран е незаконосъобразен достъп и разпространение на личните данни на български граждани.

Вече е установено колко точно са засегнатите физически лица, колко са чужденци и колко са под 18 години. Караджов отказа да даде повече информация по този въпрос, защото актът все още не е връчен на НАП.

Все още не е ясно кога ще бъде събрана глобата от агенцията по приходите. Едната възможност е част от санкцията да бъде платена веднага, а останалата да бъде взета от бюджета им за догодина.

Огромната глоба е прецедент, за който няма разписан конкретен механизъм.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1234

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 648

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1821

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 485

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ