23 Септември 2019понеделник23:12 ч.

КЗЛД глобява НАП с милиони за теча на данни

автор:Дума

visibility 618

Глоба от няколко милиона лева ще бъде наложена на НАП заради теча на лични данни. Това съобщи за в. „Сега“ председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов. Проверката на КЗЛД по случая с пробива в приходната агенция е приключила и до петък ще бъде връчен актът за установяване на административно нарушение. Агенцията ще има срок от три дни, в които може да представи възражение срещу санкцията. След това КЗЛД ще издаде окончателния акт. Караджов е убеден, че размерът на глобата ще бъде обявен другия четвъртък.

Законът предвижда много високи глоби за подобен пропуск в сигурността - до 20 милиона лева. Конкретната преценка ще е спрямо случая и ще бъде пропорционална на него, уточни Караджов. Според него за подобен теч на лични данни друга глоба, освен максималната, би била изненадваща.

В Закона за защита на личните данни е посочено, че събраните суми от наложени от Комисията имуществени санкции постъпват по нейния бюджет.

Проверката след хакерската атака в НАП е отнела на КЗЛД около месец. Констатиран е незаконосъобразен достъп и разпространение на личните данни на български граждани.

Вече е установено колко точно са засегнатите физически лица, колко са чужденци и колко са под 18 години. Караджов отказа да даде повече информация по този въпрос, защото актът все още не е връчен на НАП.

Все още не е ясно кога ще бъде събрана глобата от агенцията по приходите. Едната възможност е част от санкцията да бъде платена веднага, а останалата да бъде взета от бюджета им за догодина.

Огромната глоба е прецедент, за който няма разписан конкретен механизъм.

С над 340 мерки Мая Манолова ще променя София

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 182

Президентът призова българите в САЩ да се завърнат

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 182

Лекари алармират за липсващо лекарство за онкозаболявания

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 182

Белгия забранява старите дизели

автор:Дума

visibility 76

Всеки втори държавен лев похарчен на вятъра

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 182

Всяка четвърта фирма у нас се страхува от фалит

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 182

Фалшиви стоки за 740 млн. евро са задържани в ЕС

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 182

Транспортна стачка ще блокира Гърция

автор:Дума

visibility 52

Конгресът крои нов импийчмънт срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 182

Иран освобождава британския танкер

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 182

НАТО: Русия ни пречи в Черно море

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ