14 Април 2021сряда01:46 ч.

Кярното е харно

/ брой: 169

автор:Велиана Христова

visibility 62

Когато Господ създавал света, посял навсякъде читави семена, ала като летял над България, не му стигнали, та пуснал от зор заман червивите остатъци - така се нароили серсеми по земите ни. Как да не се сети човек за тоя стар виц, като гледа идеите за промени в Закона за вероизповеданията, внесени от депутати на трите заседаващи в НС партии. Цялата Мара втасала, та сега решиха, че държавата трябвало да "върне" в собственост на вероизповеданията църквите и манастирите, храмовете, джамиите и метосите, молитвените домове, предназначени за богослужебна дейност. Ако досега българите все някак мирно съжителстват, макар да ни поделиха на блокиращи и блокирани, сега вече ще се хванем за гушите.
Не мога да си представя нищо по-абсурдно в този момент. Новата "риституция" нямало да важи за паметниците на културата, за културните ценности, които са публични и са под закрилата на държавата, викат депутатите вносители на безумието. Искаме си всичко, рипна обаче Синодът, понеже апетитът идва с яденето. Главното мюфтийство пък тутакси обяви, че няма да си иска Буюк джамия (Националния археологически музей) и църквата "Св. Седмочисленици" (строена в ХVI в. като джамия), ами ще иска за тях да го обезщетят  и да построи втора джамия в София. И топката се затъркаля по нанадолнището.
Можем само да гадаем кое лоби натресе този нов скандал в НС. Но се сещаме, че първата птичка бе църквата "Св. Неделя" в Батак, чиято свята памет за българите местната община и Николай Пловдивски оскверниха, като я "реституираха" на митрополитско му свещенство, пуснаха вътре служби и вапцаха с бронз за корнизи саркофазите с костите на мъчениците. Сега батакчани пишат отчаяни жалби до патриарха, че "миряни" крадат костите и ги продават като мощи! Николай обаче иска за БПЦ и Червената църква в Перущица (над 2 млн. лв. реставрация), средновековните църкви в Несебър, че и късноантичните църкви. Нищо, че  храмове от IV век няма как да принадлежат на несъществувалата в ония времена БПЦ. Ако много държим, може да ги върнем в собственост на Рим или пък на Гърция.
За имотчетата е цялата работа, за собственостчицата, за земичките. Щото ако беше за вярата, светите отци нямаше да оставят църквата ни и вакъфският имот в Кайнарджа да се срутят в разруха, въпреки молбите на турската власт да си ги вземем и обгрижим. И нямаше в десетки селца и села у нас да няма кой да отключи вратата на църквата с месеци и с години... И нямаше да гонят отец Иван от Нови хан - единствения, който върши баш богоугодните дела. Но пък кярно е да кръщаваме бебета в Боянската църква, да опяваме мъртвите си в престолната "Св. 40 мъченици" и да венчаваме децата си в Ротондата на "Св. Георги". Аморално и абсурдно? Отивал на кино Законът за културното наследство? В ХХI век, в модерна европейска България? Глупости. Кярното е харно. И ще е, дорде не се вдигнем сите българи срещу този абсурдистан.

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ