09 Април 2020четвъртък18:12 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Снимка Кварто квартет

Кварто и приятели с почит към Моцарт

Популярният квартет отбелязва рождения ден на великия композитор с програма от негови шедьоври

/ брой: 19

автор:Дума

visibility 328

Забележителни музиканти се срещат днес, 29 януари, за рождения ден на Моцарт, в зала "България" от 19 ч., научи ДУМА от Борислава Лазарова. Дни след рождената дата на именития композитор, известната камерна формация Кварто квартет - част от състава на Софийската филхармония, кани на музикално пътешествие, което ще ознаменува рождението на един от най-великите творци, раждали се някога. 

Предстои да се насладим както на по-известни произведения, така и на неизпълнени до момента на родна сцена шедьоври на музикалното изкуство. Концертът ще започне с голямо предизвикателство към опитните изпълнители: увертюрата към операта "Вълшебната флейта", преработена за струнен квартет от Кристиян Байер. Следва да бъде подчертано специалното участие на дългогодишния партньор на квартета - талантливия цигулар Иван Въгларов. Предстои той да влезе във виртуозен музикален двубой с примариуса на квартета Иван Пенчев. Следва изпълнение на Втория клавирен квартет, в който на пианото ще партнира с присъщия си изтънчен музикантски вкус и дълбоко отношение към този музикален изказ проф. Димо Димов.

"Нонетът" е произведението в програмата, което ще прозвучи за първи път на българска сцена и ще постави ново предизвикателство пред музикантите - да творят на голямата сцена на зала "България" със същия замах, с който и в по-малка камерна формация. А когато под името на великия Моцарт стои и второ, също толкова велико име на друг гений, този път наш съвременник - Жан Франсе, предизвикателството придобива титанични измерения. В оригиналния замисъл на Моцарт това произведение фигурира като Квинтет за четири духови инструмента и пиано, но Жан Франсе предава щафетата от пианото на струнен квинтет, преразпределяйки ролите и търсейки нови измерения на таланта на вечния гений. 

Довечера ще се насладим на изпълнения на Валентин Методиев - обой, Димитър Московски - кларинет, Красимир Костадинов - валдхорна, Мартин Стоянов - фагот, Иван Пенчев - цигулка, Иван Въгларов - цигулка, Татяна Тодорова - виола, Димитър Тенчев - виолончело, и Лена Карни - контрабас. Както обикновено на концертите на Кварто, след официалната програма за публиката предстоят закачливи изненади.

Борисов разпореди Мавродиев да бъде уволнен от ББР

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 68

Има достатъчно агнешко за Великден

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 68

Испания е близо до овладяване на епидемията

автор:Дума

visibility 116

Борис Джонсън е клинично стабилен

автор:Дума

visibility 241

Байдън ще се изправи срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 265

Из архивите на ЦРУ за България

автор:Христо Георгиев

visibility 1176

/ брой: 68

Изповед на лошия закон

автор:Владимир Георгиев

visibility 306

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ