19 Май 2021сряда06:50 ч.

Куриози ли?

/ брой: 85

автор:Велиана Христова

visibility 716

Какво си мислите, когато някой ви каже, че получава с работа 200 000 лева на година? Ще кажете, че ви взема за балък. А ако става дума за шеф на висше училище, където уж държавата все не дава достатъчно пари и секторът от години е недофинансиран? Ами, ще отсечете, че иде реч за далавера. 

Това, че ректорът на ЮЗУ е обявил за 2019 г. годишен доход от трудова дейност 191,5 хиляди лева, щеше да е само един куриозен случай. Само че милиони били раздавани по еднолично решение и на някои преподаватели. А от данъчните декларации на ректорите за същата година се вижда, че той хич не е единствен - не един и двама се разписват срещу 20-25 хиляди лева на месец. Простете, но работещ човек, който блъска съвестно за работодателя си срещу примерно 600 лв. заплата, получава 7200 лева на година - 27 пъти по-малко от ректора. А уж в България ножицата между най-високите и най-ниските доходи била най-голяма в ЕС - над 8 пъти, както отчита Еврокомисията. Вятър. 

Не знам дали МОН, констатирайки с одит въпросните богатства във висшите ни училища, ще се поинтересува откъде ги имат и дали ще подаде към прокуратурата съответните сигнали. Проблемът е, че във висшето ни образование в не един и два случая настана истинска вакханалия - ректори колят и бесят като феодали, който гъкне срещу тях, си пати; който им се мазни - кяри. МОН наложи законови промени, според които министърът щял да сключва с тях управленски договор, а Красимир Вълчев иска допълнителните им плащания да са до 36 000 лева годишно. Както се казва, плува ли корабче! Договорът само укрепва още повече властта на ректорите и ги освобождава от "опеката" на колективните управленски органи, а по отношение на доходите това означава всякакви допълнителни пари - за титли, за втори договори, за допълнителни дейности, бонуси и пр. Все законни. Пари срещу качество - забравете! Ректорите на водещи в науката вузове като СУ и УАСГ са с най-ниските заплати. А народът нека ахка над "куриозите".

Започва проверка на Търговския регистър

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 94

Марокански мигранти нахлуха в Испания

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 94

Москва даде обяснения за неприятелския списък

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 94

Израелската държава атакувана и от Ливан

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 94

Кратки новини

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 94

Гърди си с титла накичи

автор:Велиана Христова

visibility 142

/ брой: 94

През златната арка

автор:Славчо Кънчев

visibility 106

/ брой: 94

Жертви на модерната война

visibility 145

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ