Кулинари и майстори-занаятчии възродиха позабравени традиции
/ брой: 38
В истински празник на традициите в българската национална кухня се превърна гостуването на програмата "Жива кулинарна традиция" в родния град на Иван Вазов - Сопот. Балканското градче бе второто, което прие инициативата, целяща да насърчи младите да опознаят и възродят запазените от векове обичаи.
Участниците от гимназията по туризъм "Ген. Владимир Заимов" и техните класни ръководители прекараха няколко часа в кухнята на училищния ресторант "Бон апети", където под вещото ръководство на шеф Пеньо Иванов, организатор на фестивала "Пъстра трапеза", демонстрираха приготвянето на характерни за региона рецепти.
Специално за програмата Мария Пейчева, Миглена Андреева, Мартина Бозукова, Костадин Цанков, Деяна Димитрова и Марина Маринова, Александрина Димитрова, Десислава Василева и Диана Мазакова, приготвиха специалитетите "Сирене в гювече", "Коледна тавичка", "Каша от чушки (сиврия) от туршия", "Суван кюфте", "Биди по свеженски", "Задушена скара по сопотски", "Яйца с картофи", "Задушени гъби по овчарски", "Яхния със задушени сини сливи". Сред гостите бяха и майсторите-занаятчии от местното еснафско сдружение "Сопотски еснафъ", които показаха традиционни техники и изпълнението им.
Кукерите - ученици от IX и X клас, и танцова фолклорна формация "Копсис" към Професионална гимназия "Ген. Владимир Заимов" представиха ритуала "Трифон Зарезан". Общо шест са градовете, избрани да приготвят традиционни нашенски рецепти, и след Сопот идват Видин, Враца, Сливен и Гоце Делчев. Общият брой на събраните рецепти е 300, като от тях от всеки регион бяха подбрани 50, а след това - по 10. Целта е да се насърчат подрастващите да изследват и опознават българското кулинарно наследство и да развият талант и въображение.