Кулинар
/ брой: 46
Салата от круши със синьо сирене
Необходими продукти за 2 порции:
2 круши
5-6 листа от маруля
орехи – 100 г
50 г синьо сирене
течна сметана
индийско орехче
смлян черен пипер
олио
сол
Начин на приготвяне:
Крушите се запичат във фурната – нарежете ги на четвъртини и ги изпечете от двете им страни. Подредете по 3 листа от маруля в две чинии. Върху тях сложете круши и обилно поръсете с орехи. Най-отгоре натрошете синьо сирене. Тъй като то има доста силен аромат, не прекалявайте с количеството.
Пригответе дресинг от останалите продукти, като черният пипер и индийското орехче да бъдат само за лек аромат – по една щипка. Полейте салатата. Тя подхожда идеално на добре изстудено бяло вино.
Песто с джоджен
Необходими продукти:
1 връзка джоджен
сок от половин лимон
75 мл олио
1 ч.л. захар
щипка сол
Начин на приготвяне:
Всички продукти се нарязват в блендер. Пестото се залива с олио и се съхранява в хладилник.Това е прекрасно допълнение към месни и/или рибни ястия, зеленчуци и др.
За да се съхрани дълго време пестото, трябва олиото да го покрива (това ще попречи да изсъхне горният слой).
Кекс с ананас
Необходими продукти:
2 чаши брашно с набухвател
1 бакпулвер
1 чаша захар
500 г компот от ананас
Начин на приготвяне:
Нарежете колелцата ананас на ситно. Смесете отделно брашното, захарта, ананаса и сока от консервата/буркана от компота. Разбъркайте с миксер.
Намазнете и набрашнете кръгла форма за печене. Излейте в нея тестото за кекса. За по-сигурно можете да я застелите с хартия за печене. Печете до златисто или за около 45 минути на температура 180-190 градуса.