19 Май 2024неделя00:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кулинар

/ брой: 46

автор:Дума

visibility 372

Салата от круши със синьо сирене

Необходими продукти за 2 порции:

2 круши

5-6 листа от маруля

орехи – 100 г

50 г синьо сирене

течна сметана

индийско орехче

смлян черен пипер

олио

сол

Начин на приготвяне: 

Крушите се запичат във фурната – нарежете ги на четвъртини и ги изпечете от двете им страни. Подредете по 3 листа от маруля в две чинии. Върху тях сложете круши и обилно поръсете с орехи. Най-отгоре натрошете синьо сирене. Тъй като то има доста силен аромат, не прекалявайте с количеството.

Пригответе дресинг от останалите продукти, като черният пипер и индийското орехче да бъдат само за лек аромат – по една щипка. Полейте салатата. Тя подхожда идеално на добре изстудено бяло вино.

Песто с джоджен

Необходими продукти:

    1 връзка джоджен

    сок от половин лимон

    75 мл олио

    1 ч.л. захар

    щипка сол








Начин на приготвяне:

Всички продукти се нарязват в блендер. Пестото се залива с олио и се съхранява в хладилник.Това е прекрасно допълнение към месни и/или рибни ястия, зеленчуци и др.

За да се съхрани дълго време пестото, трябва олиото да го покрива (това ще попречи да изсъхне горният слой).  

Кекс с ананас

Необходими продукти:

2 чаши брашно с набухвател

1 бакпулвер

1 чаша захар

500 г компот от ананас

Начин на приготвяне:

Нарежете колелцата ананас на ситно. Смесете отделно брашното, захарта, ананаса и сока от консервата/буркана от компота. Разбъркайте с миксер.

Намазнете и набрашнете кръгла форма за печене. Излейте в нея тестото за кекса. За по-сигурно можете да я застелите с хартия за печене. Печете до златисто или за около 45 минути на температура 180-190 градуса.

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 1133

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 1079

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 1108

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 1215

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 1134

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 1249

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 1082

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 1299

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 1243

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 1187

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ