04 Май 2024събота01:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кулинар

/ брой: 37

автор:Дума

visibility 548

Аржентинско вретено

Необходими продукти:

4 тънки телешки бифтека 

1-2 моркова, нарязани на тънки ивички

7-8 скилидки чесън, нарязани на ситно

1-2 чушки нарязани на ивици

1/2 ч.ч. грах (царевица)

риган, черен пипер, сол,

бяло и царевично брашно за овалване

(по желание 1-2 кисели краставички нарязани на ивици)

олио

1 ч.ч вино

1/2 ч.ч. телешки или пилешки бульон

магданоз

За соса:

1-2 глави лук, нарязани на тънки полумесеци

3-4 чушки, нарязани на ивици

1-2 моркова, нарязани на ивици

3-4 скилидки чесън, нарязани на дребно

олио

1 ч.ч. червено вино

20 г коняк (текила) 

 

Начин на приготвяне:

Бифтеците се начукват и се подправят. Завиват се на вретено и се увиват с конец, за да не изтече плънката. Добре е, преди да се напълнят, вретената да отлежат 30 мин. с подправките, за да се овкусят.

За соса:

Зеленчуците се задушават на слаб огън, докато омекнат, добавят се виното и конякът и се оставя да къкри още 10 мин. Сосът се прецежда.

Ролцата се овалват в брашното и се запържват до златисто. Огънят се намалява. Ролцата се поливат с виното и бульона. Оставят се да къкрят (около 20 мин.). Прибавя се сосът и се готви, докато месото омекне (при необходимост се долива още течност). Гарнира се с ориз или варени картофи.

 

Салата от калмари с гъби и топено сирене

Необходими продукти:

500 г калмари 

500 г печурки 

300 г топено сирене 

2 с.л. сметана, 

3 скилидки чесън 

2 с.л. майонеза 

250 г орехи

Начин на приготвяне:

Калмарите и гъбите се почистват, сваряват се в подсолена вода в отделни съдове, охлаждат се, нарязват се и се разбъркват. Нарязват се на ситно чесънът и орехите и се разбъркват с топеното сирене, сметаната и майонезата.

Калмарите и гъбите се овкусяват с получения гъст сос. Добавят се сол, черен и бял пипер на вкус. Поръсва се със ситно нарязан копър.

Бананово парфе

Необходими продукти:

3 банана 

300 г извара, 

половин чаша заквасена сметана 

1 ч.л. канела 

3 с.л. пудра захар

Начин на приготвяне:

Бананите се разбиват със сметаната и изварата в блендер, добавят се канелата и пудрата захар и се разбиват отново. Сместа се излива във формички и се замразява във фризер. При сервиране формичките се потапят за секунди в гореща вода и парфетата се обръщат върху плоски чинии. 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1078

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1053

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 973

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1095

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1266

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1085

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1031

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1236

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1056

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1176

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ