Кулинар
/ брой: 37
Аржентинско вретено
Необходими продукти:
4 тънки телешки бифтека
1-2 моркова, нарязани на тънки ивички
7-8 скилидки чесън, нарязани на ситно
1-2 чушки нарязани на ивици
1/2 ч.ч. грах (царевица)
риган, черен пипер, сол,
бяло и царевично брашно за овалване
(по желание 1-2 кисели краставички нарязани на ивици)
олио
1 ч.ч вино
1/2 ч.ч. телешки или пилешки бульон
магданоз
За соса:
1-2 глави лук, нарязани на тънки полумесеци
3-4 чушки, нарязани на ивици
1-2 моркова, нарязани на ивици
3-4 скилидки чесън, нарязани на дребно
олио
1 ч.ч. червено вино
20 г коняк (текила)
Начин на приготвяне:
Бифтеците се начукват и се подправят. Завиват се на вретено и се увиват с конец, за да не изтече плънката. Добре е, преди да се напълнят, вретената да отлежат 30 мин. с подправките, за да се овкусят.
За соса:
Зеленчуците се задушават на слаб огън, докато омекнат, добавят се виното и конякът и се оставя да къкри още 10 мин. Сосът се прецежда.
Ролцата се овалват в брашното и се запържват до златисто. Огънят се намалява. Ролцата се поливат с виното и бульона. Оставят се да къкрят (около 20 мин.). Прибавя се сосът и се готви, докато месото омекне (при необходимост се долива още течност). Гарнира се с ориз или варени картофи.
Салата от калмари с гъби и топено сирене
Необходими продукти:
500 г калмари
500 г печурки
300 г топено сирене
2 с.л. сметана,
3 скилидки чесън
2 с.л. майонеза
250 г орехи
Начин на приготвяне:
Калмарите и гъбите се почистват, сваряват се в подсолена вода в отделни съдове, охлаждат се, нарязват се и се разбъркват. Нарязват се на ситно чесънът и орехите и се разбъркват с топеното сирене, сметаната и майонезата.
Калмарите и гъбите се овкусяват с получения гъст сос. Добавят се сол, черен и бял пипер на вкус. Поръсва се със ситно нарязан копър.
Бананово парфе
Необходими продукти:
3 банана
300 г извара,
половин чаша заквасена сметана
1 ч.л. канела
3 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне:
Бананите се разбиват със сметаната и изварата в блендер, добавят се канелата и пудрата захар и се разбиват отново. Сместа се излива във формички и се замразява във фризер. При сервиране формичките се потапят за секунди в гореща вода и парфетата се обръщат върху плоски чинии.