18 Май 2024събота06:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кулинар

/ брой: 37

автор:Дума

visibility 568

Аржентинско вретено

Необходими продукти:

4 тънки телешки бифтека 

1-2 моркова, нарязани на тънки ивички

7-8 скилидки чесън, нарязани на ситно

1-2 чушки нарязани на ивици

1/2 ч.ч. грах (царевица)

риган, черен пипер, сол,

бяло и царевично брашно за овалване

(по желание 1-2 кисели краставички нарязани на ивици)

олио

1 ч.ч вино

1/2 ч.ч. телешки или пилешки бульон

магданоз

За соса:

1-2 глави лук, нарязани на тънки полумесеци

3-4 чушки, нарязани на ивици

1-2 моркова, нарязани на ивици

3-4 скилидки чесън, нарязани на дребно

олио

1 ч.ч. червено вино

20 г коняк (текила) 

 

Начин на приготвяне:

Бифтеците се начукват и се подправят. Завиват се на вретено и се увиват с конец, за да не изтече плънката. Добре е, преди да се напълнят, вретената да отлежат 30 мин. с подправките, за да се овкусят.

За соса:

Зеленчуците се задушават на слаб огън, докато омекнат, добавят се виното и конякът и се оставя да къкри още 10 мин. Сосът се прецежда.

Ролцата се овалват в брашното и се запържват до златисто. Огънят се намалява. Ролцата се поливат с виното и бульона. Оставят се да къкрят (около 20 мин.). Прибавя се сосът и се готви, докато месото омекне (при необходимост се долива още течност). Гарнира се с ориз или варени картофи.

 

Салата от калмари с гъби и топено сирене

Необходими продукти:

500 г калмари 

500 г печурки 

300 г топено сирене 

2 с.л. сметана, 

3 скилидки чесън 

2 с.л. майонеза 

250 г орехи

Начин на приготвяне:

Калмарите и гъбите се почистват, сваряват се в подсолена вода в отделни съдове, охлаждат се, нарязват се и се разбъркват. Нарязват се на ситно чесънът и орехите и се разбъркват с топеното сирене, сметаната и майонезата.

Калмарите и гъбите се овкусяват с получения гъст сос. Добавят се сол, черен и бял пипер на вкус. Поръсва се със ситно нарязан копър.

Бананово парфе

Необходими продукти:

3 банана 

300 г извара, 

половин чаша заквасена сметана 

1 ч.л. канела 

3 с.л. пудра захар

Начин на приготвяне:

Бананите се разбиват със сметаната и изварата в блендер, добавят се канелата и пудрата захар и се разбиват отново. Сместа се излива във формички и се замразява във фризер. При сервиране формичките се потапят за секунди в гореща вода и парфетата се обръщат върху плоски чинии. 

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 603

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 560

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 572

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 552

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 641

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 573

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 659

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 583

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 491

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ