Пътешествие край печката
КУХНЯТА НА СЪРЦЕТО
За Павел, значката и китайската кухня
/ брой: 207
Запознахме се преди година и половина в Пекин. Китаецът, който говори български по-добре от мнозина българи, се представи като Павел. За да ни е по-лесно на нас с името му. А и не само с името. За една седмица заедно осъзнах, че каузата на Динг Хао (Павел) е да сприятели колкото може повече българи и китайци. Невероятната идея да сближи два толкова далечни свята...
Готварството не ми е слабост, но когато колеги ми донесоха най-новата кулинарна книга, видях снимката на преводача със значката на ДУМА на ревера. Подарих му я тогава за спомен и сърцето ми подскочи, че я носи до днес.
Реших да отделим страница на новото издание на пазара. Пък и не ни се случва често да пишем за китайски ястия.
Книгата се казва "Кухнята на сърцето". Неин автор е симпатичната китайка Ма Уъни, която е водеща на телевизионна кулинарна програма и има рубрики в различни китайски списания за кулинария, дом и здравословен начин на живот. Нейният кулинарен блог е бил посетен от над 60 милиона души. Най-апетитните рецепти, които е приготвяла Ма Уъни, са събрани и илюстрирани на български език и всички съдържат продукти, които са достъпни у нас.
"Кухнята на сърцето" с 60 илюстрирани стъпка по стъпка апетитни рецепти и с описанията към тях, благодарение на които не само ще приготвите ястията, но и ще усетите автентичната атмосфера около тях, е на българския пазар заради съвместните усилия на Ма Уъни, преводача Динг Хао и на Станислава Пекова - управител на издателска къща "Ентропи 1".
В изданието китайската кухня е доста по-различна от начина, по който е представена в България. Заслужава си човек да го прочете, за да се докосне до истинските, традиционни китайски ястия. Всяка рецепта започва с кратко описание, което включва спомен на авторката за тази рецепта от миналото, разказва интересни истории и преживявания, с които свързва ястието. Това дава възможност на читателя да се наслади на книга, която не е строго готварска, а има и елемент на художествена литература.