04 Август 2021сряда23:09 ч.

Кухи хвалби

/ брой: 96

автор:Евгени Гаврилов

visibility 763

И какво се оказа - хвалбите на отишлото си най-после правителство на ГЕРБ, че успешно се справя с европарите, кънтят на кухо. При повече от половината европрограми в края на програмния период са усвоени под и около 50 на сто на средствата. Според справка в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН) през приключващия програмен период са разплатени 11,41 милиарда лева, което е 45,15% от общата сума за 2014-2020 г. Най-много - 62,13 %, са раздадени по ОП "Развитие на човешките ресурси". След нея е ОП "Регионално развитие" с разплатени 58,75% или 1,89 милиарда лева. По ОП "Транспорт" са разплатени 52 на сто от парите - 1,8 милиарда лева. 52,14% от европарите в ОП "Иновации и конкурентоспособност" са при бизнеса. По-назад е програма "Околна среда" - при нея са разплатени 1,3 милиарда лева (38,77%). Европейските средства са само малка част от огромния пъзел на икономиката. Те обаче се оказаха нож с две остриета. Не може да се докаже видим ефект върху ключови икономически показатели като безработица, например, от усвояването на десетки милиарди. Не е тайна, че от оперативните програми се възползват главно кръгове, близки до властта.    

През последните десет години европарите създадоха у нас своеобразен държавен капитализъм. Фаворизират се определени групи, близки до властта. Средствата за инфраструктура са показателни. Пример - държавната "Автомагистрали". Чрез нея като подизпълнители от години няколко големи играча си разпределят обществени поръчки за стотици милиони. Горчив опит за България са и земеделските субсидии. Правилата, по които се раздаваха, помогнаха да има свръхконцентрация на земя в малко стопанства. Така 4 на сто от фермите на практика стопанисват 80 на сто от земеделските земи, а в същото време добавената стойност в сектора намалява. В центъра на скандалите в комисията за ревизия бяха именно такива земеделски производители. Резултатът от тази политика са огромни зърнени стопанства, западащо животновъдство и намаляващо производство на плодове и зеленчуци.

Основният порок на еврофондовете е, че правят българския бизнес зависим от държавно финансиране и покровителство. Благодарение на тях икономиката става все по-малко конкурентоспособна. Бизнес средата у нас се деформира. Бизнесът се омързеливи, защото се научи, че всичко се прави най-лесно с еврофондове... Ако се докопаш до тях.

Боян Ангелов е новият главен редактор на ДУМА

автор:Дума

visibility 7

Парламентът отряза ГЕРБ за комисия срещу МВР

автор:Юлия Кулинска

visibility 118

/ брой: 149

БСП не дава безусловна подкрепа на ИТН

автор:Павлета Давидова

visibility 117

/ брой: 149

Ще има компенсации за децата, останали извън забавачките

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 149

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 105

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 128

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 129

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ