09 Август 2020неделя17:50 ч.

Куба - далечна и близка

Български ученици, отличили се в националния конкурс, видяха със сърцата си острова на свободата

/ брой: 216

автор:Дума

visibility 1953

Стотици деца от цяла България се включиха в петия Национален ученически конкурс "Куба - далечна и близка", съобщиха за ДУМА организаторите от Асоциацията за приятелство "България - Куба".
В провеждането съдействие оказаха Националният дворец на децата, Синдикатът на българските учители, ЦС на Българския антифашистки съюз, Съюзът на българските писатели и Съюзът на българските журналисти със съдействието на Министерството на образованието, младежта и науката и посолството на Република Куба у нас. Децата участваха със свои стихове, есета, реферати, медийни презентации, рисунки и приложни творби. По традиция удостоените със специална награда ученици получават покана за безплатна екскурзия в Република Куба.
Тази година удостоените със специалната награда са Александра Шишкова от ЕГ "Проф. Асен Златаров" във Велико Търново, Величка Цанкова от СОУ "Христо Проданов" от Карлово и Борис Петров от Спортно училище "Георги Бенковски" в Плевен, които получиха покана за 10-дневно посещение в Куба от Кубинския институт за приятелство с народите. Ръководител на групата бе инж. Рени Червенкова - директор на Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък.
Финансирането беше поето от Асоциация "България-Куба" с председател Станка Шопова, а за самолетните билети на децата помогнаха приятелите на Куба - арх. Виктор Бузев, управител на ДЗЗД "Вечна дружба", и д-р Евгений Желев, народен представител от Коалиция за България.
Българската детска група бе сред участниците в спектакъла "Серенада на верността", посветена на 85-годишнината от рождението на Фидел Кастро. В многочасовия концерт пя и Йорданка Христова - член на УС на Асоциацията за приятелство "България - Куба", а изявите на българската делегация бе отразено от Националната кубинска телевизия.
Учениците посетиха Музея на революцията, Природонаучния музей, Националния аквариум, родната къща на Хосе Марти, развлекателната зала - изложение "Куба", къщата-музей на Ърнест Хемингуей и Музея на изящните изкуства. Те се запознаха и с други исторически и културни забележителности на Хавана - площада на революцията, квартал "Ведадо", къщата на дружбата и посетиха източните екзотични плажове.
При посещението си в международния лагер "Хулио Антонио Мея" в община "Каймито" талантливите българчета се срещнаха и разговаряха с ръководството на лагера, научиха за трудовата дейност, битовите условия и културно-масовата работа. Изразено бе желание за участие на  представител на България в дейността на международния лагер.
Особено вълнуваща бе срещата с Кения Серано, директор на Кубинския институт за приятелство с народите. Учениците разказаха за националния конкурс "Куба - далечна и близка", за участието си в него, за получените награди, за семействата си, за солидарността ни с петимата кубински патриоти. Групата предаде българска детска рисунка - подарък за Фидел, както и рисунка с послание за солидарност и подкрепа за петимата кубински герои. Те подариха и рисунки на участниците в конкурса "Куба - далечна и близка", която ще бъде експонирана в Двореца на пионерите в Хавана, както и в училища в други градове на Куба.  
Няма да забравим топлото приятелско посрещане, красивата природа, богатото културно наследство, казаха за ДУМА българчетата. А новите приятелства ще направят възможно продължаването на българо-кубинските връзки между децата и младежта на двете страни, бяха сигурни те.
   
 

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 150

Турция ще произвежда електромобили

автор:Дума

visibility 481

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 693

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1236

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ