07 Юли 2020вторник03:42 ч.

КС отказа тълкуване на Плевнелиев - той не може да насрочи изборите

/ брой: 267

автор:Павлета Георгиева

visibility 1484

Конституционният съд отказа да уважи искането на Росен Плевнелиев и да разтълкува текстовете, свързани с насрочването на нови избори. Според КС ситуацията е разписана пределно ясно и не се налагат разясненията им. Съдиите уточняват, че съставянето на служебен кабинет е правомощие на действащия президент, независимо че той е в края на своя мандат. "И да тече 3-месечният срок, щом са налице предпоставките - оставка на правителството и действащ (неразпуснат) парламент, президентът може да назначи служебно правителство. Щом президентът не може да разпусне НС, не може да определя и дата за изборите за ново Народно събрание", гласи становището на КС. Разпускането на парламента и насрочването на нови избори ще е "първостепенно неотложно задължение" на новоизбрания държавен глава след встъпването му в длъжност.
"КС не е консултативен орган, а упражнява правомощие за задължително тълкуване, когато има обоснован интерес от това. Няма конституционен проблем, няма противоречиво разбиране и опасност от противоречиво прилагане на ал. 7", категорични са съдиите.
С особено мнение решението на КС е подписано от Кети Маркова и Анастас Анастасов. Филип Димитров пък е изготвил становище по мотивите.
Междувременно Плевнелиев продължава да протака процедурата по съставяне на служебен кабинет. За разлика от предходните два пъти, когато му се наложи да формира правителство за предсрочни избори, този път той бави връчването на мандати. След срещите си с ГЕРб и БСП миналата седмица, както и след няколко чуждестранни визити, вчера Плевнелиев проведе срещи с ДПС и Реформаторския блок. Той обяви, че щял да гарантира плавния преход на предаване на властта на новоизбрания президент, като ще се ръководи от желанието за стабилност, приемственост и диалог. Съзнавам водещата роля на новоизбрания президент и ще приветствам активното му включване, за да можем да се обединим около пътя, по който да излезем от политическата криза, в която се намираме, подготви се той да прехвърли отговорността на наследника си.

С шест на сто поскъпнаха храните

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 127

Емигрантските пари намаляха заради пандемията

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 127

С 60% намаляха пътниците на БДЖ

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 127

Макрон направи промени в правителството

автор:Дума

visibility 0

Диверсия на Израел в ядрен обект на Иран

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 127

КОВИД-19 плъзна и в австрийски кланици

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 127

180 места в Скупщината има партията на Вучич

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 127

Дневна доза "Гешев"

автор:Ина Михайлова

visibility 311

/ брой: 127

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 127

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 647

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ